Mainos

Ajoneuvojen käyttövarkaus lakiin

Eduskunta hyväksyi tänään rikoslakiin tiukemmat säännöt moottoriajoneuvojen käyttövarkauksista. Auton tai muun moottoriajoneuvon pihistäjä voidaan vastaisuudessa tuomita käyttövarkaudesta, jos varas ei ollut aikeissa pitää autoa itsellään.

Tähän asti auton kähveltäminen on useimmiten tuomittu luvattomana käyttöönottona, mikä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan. Käyttövarkauden ollessa kyseessä voidaan tekijä tuomita sakkoihin tai enintään puoleksitoista vuodeksi vankeuteen. Luvattoman käytön rangaistus on sakkoa tai enintään vuosi vankeutta.

Törkeän käyttövarkauden vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta vankeutta, enimmäisrangaistus kahdesta neljään vuoteen vankeutta. Käyttövarkauden ja varkauden ero määritellään siinä, aikoiko varas pitää ajoneuvon itsellään. Käyttövarkaudesta on kyse silloin, kun kulkuväline on otettu haltuun luvattomasti.

Vuokra-auton pitäminen yli vuokrausajan on luvatonta käyttöä. Edustaja Kari Myllyniemi (kesk.) esitti tiukempaa mallia, jossa käyttövarkauden vähimmäisrangaistus olisi sakkojen sijasta 14 päivää vankeutta, mutta tämä muutos kaatui äänestyksessä luvuin 63-34. Poissa äänestyksestä oli 102 edustajaa.

Ajoneuvorikosten määrä on vaihdellut viime vuosina. Huippuvuosi oli 1999, jolloin ajoneuvorikoksia tilastoitiin lähes 30 000. Sen jälkeen määrä on kääntynyt laskuun. Moottoriajoneuvojen luvaton käyttöönotto on ollut lähinnä nuorisorikollisuutta. Epäillyistä oli 1990-luvun loppuvuosien tietojen perusteella kolmannes alle 18-vuotiaita, puolet alle 20-vuotiaita. Noin 80 prosentilla tekijöistä oli rekisterissään merkintöjä myös huumausainerikoksista.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.