Mainos

Ajokorttien väärennöksillä tehtailtiin jättipetokset – tällaista konetta petosmiehet käyttivät

4:26

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö on tutkinut suurta rahoituspetosvyyhtiä, johon liittyy identiteettivarkauksia ja ammattimaisesti tehtyjä ajokorttiväärennöksiä.

Poliisi takavarikoi jutun tutkinnassa viime juhannuksena muovikorttitulostimen, jolla on väärennetty jopa yli tuhat ajokorttia tai Kela-korttia. Korttitulostin näytettiin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa eilen keskiviikkona.

Väärennettyihin kortteihin on päätynyt muun muassa kuntosaliyrittäjän asiakasrekisterissä olleiden ihmisten henkilötietoja. Rekisterissä oli satojen ihmisten tietoja.

Toiminta ammattimaista

Epäilyjen mukaan rikolliset ovat keskenään kaupanneet asiakasrekisterin tietoja.

– Toiminta on ollut ammattimaista ja organisoitua. Väärennetyillä korteilla on tilattu erilaisia tuotteita eli tehty tilauspetoksia, rikostarkastaja Sampsa Marttila kertoi Rikospaikka-ohjelmassa.

Tulostimen takavarikon yhteydessä poliisi löysi sen sisältä ultraviolettivärinauhan ja siirtonauhan. Lisäksi poliisi löysi irrallisen siirtonauhan.

Teknisessä tutkinnassa värinauhalta saatiin toistasataa kuvaa valmiista tai osittain valmiista korteista. Irrallaan olleessa siirtonauhassa laskettiin olevan yli tuhannen yksittäisen kortin jättämää painaumaa.

Yhden kortin hinta 500 euroa

Poliisitutkinnan mukaan kortteja myytiin eteenpäin noin viidensadan euron kappalehintaan.

Poliisi epäilee, että väärennetyillä korteilla tehtyjen petosten rikoshyöty on ollut noin 200 000 euroa.

Juttu on osa rahoituspetoskokonaisuutta, jota polisi on tutkinut marraskuusta 2015 lähtien. Koko vyyhdin rikoshyöty on yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.

Törkeistä petoksista ja petoksista on epäiltyinä kaikkiaan parikymmentä henkilöä ja useita on edelleen vangittuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.