Mainos

Ajokorttien ja passien hinnat nousevat

Ajokorttien, passien ja muiden poliisin myöntämien lupien hinnat nousevat ensi vuoden alussa. Korotukset eivät liity suoranaisesti euron tuloon, vaan lupien kustannusten tarkasteluun.

-Lupien hinnat nousevat 10-20 prosenttia. Tarkkoja markka- tai euromääriä ei voi vielä kertoa, koska valmistelu on vasta käynnissä, kertoo ylitarkastaja Anne Järvinen sisäministeriön poliisiosastolta. -Hintoja on tarkistettu edellisen kerran vuonna 1994, joten työ- kuten myös valmistuskustannukset ovat tietysti jo näin monessa vuodessa nousseet.

Hintatarkastelun ajankohta on tietysti myös käytännöllinen, koska euroon siirtyminen pakottaa myös poliisin antamaan uudistetun maksupäätöksensä.

Hintoja ei pyöristellä tasaeuroihin

Eniten kohoavat luvat, joihin liittyy muovikorttien ja kirjasten valmistuskustannuksia sekä työrutiinien muutoksia. Vähiten kohoavat lupatoimistoissa pelkälle paperille kirjoitettavat luvat. Yli vuoden passi nousseekin siis 200 markasta (33,64 eurosta) 240 markkaa (40,37 euroon).

-Mitään dramaattisia muutoksia ei tule. Hintoja ei saa myöskään pyöristellä sopivasti, vaan ne muutetaan sellaisinaan. Eurohinnat ovat siis tyyliä 30,24, sanoo Järvinen.

Korotukset koskevat yli sataa erilaista lupaa. Hintapolitiikan perustana on valtion maksuperustelaki. Sen mukaan valtion perimistä maksuista ei saa ottaa voittoa, vaan lupienkin hinnat määräytyvät kustannusten mukaan.

Lopullinen päätös syksyllä

Laskentavaiheesta on valmiina vasta ensimmäinen luonnos. Päätös lupien hintojen korotuksista tulee syksyllä. -Lopullinen laskenta valmistuu elo-syyskuun vaihteessa, jonka jälkeen asia siirtyy valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan käsittelyyn, kertoo Järvinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.