Mainos

Ajokortti 48-vuotiaana: "Taito kuin nuorella, turha uho vain on poissa"

Juha Siren päätti hankkia ajokortin 48-vuotiaana, sillä koki sen perheen myötä tarpeelliseksi. Hän ajattelee ajoaikaa olevan edessä vielä kymmeniä vuosia.

– Ajokortin hankkiminen on yksinkertaisesti jäänyt, taustalla ei ole sen suurempaa ideologiaa. Olen aina asunut kaupungissa, myös Euroopassa, enkä ole kokenut hyvän julkisen liikenteen takia tarvitsevani autoa. Nyt lasten harrastusten myötä ajokortille on tarvetta, Siren kertoo. 

 Sirenillä on kaikkiaan kolme ajokertaa takana. Hän on opiskellut teoriaa autokoulun tunneilla ja tehnyt netissä harjoituksia. Ennen autokoulun aloittamista hän ei ollut juurikaan ajanut autolla. Vaikeinta ajamisessa on hänen mielestään auton hallitseminen ja ympäristön havainnointi samalla kertaa.

– Risteykseen ajaminen tuntuu tällä hetkellä haasteelliselta. Siinä pitää kyetä havainnoimaan yhtäaikaisesti monia asioita, kuten väistämisvelvollisuudet, tasavertaiset risteykset tai liikennevalot,  ja samalla hallita myös auton ohjaaminen, Siren pohtii.

 Sirenin mielestä auton peruskäsittelyn, kuten starttauksen ja kytkimen käytön ja vaihteiden vaihtamisen, oppii suhteellisen nopeasti. Yleisesti ottaen hän ei näe esteitä sille, etteikö hänestä tulisi hyvä ajaja. 

– Tässä iässä on jo turha uho poissa, eikä tarvitse todistella mitään. Ajamisessa ei tarvitse päteä, vaan voi ajaa liikennesääntöjen mukaan turvallisesti. Keskityn ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita, vältän omia virheitä ja muiden virheitä. Uskon, että minulla tulee olemaan rauhallinen ja kypsä ajotapa, Siren sanoo.

Siren pitää vanhempia kuskeja nuoria rauhallisempina ja enkä jopa viisaampina ennakoimaan tilanteita liikenteessä. Hän ei usko, että reagointinopeus on suurestikaan iästä riippuvainen kysymys.

 – Voihan se tietenkin olla niin, että nuorena oppii asioita nopeammin.

 Kaiken kaikkiaan Sirenin mielestä ajokortin ajaminen vaatii ponnisteluja ja aikaa omassa arjessa.

– Oikeastaan ehdin vasta nyt ajamaan kortin, kun työelämässä ja perheessä on seesteisempi aika käsillä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.