Mainos

Ajokortin saamisessa isot alueelliset erot

Parhailla alueilla yhdeksän kymmenestä kuskista saa kortin jo ensimmäisellä kerralla, heikoimmilla vain reilu seitsemän kymmenestä.

Ajokortin saaminen ensi yrittämällä vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata. Kun Kanta-Hämeen alueella kortin saa 90 prosenttia kokelaista jo ensimmäisen inssiajon jälkeen, monin paikoin läpäisyprosentti liikkuu vain 70 prosentin tuntumassa.

Syitä alueellisiin ja melko pysyviin eroihin on etsitty, mutta yhtään selvää syytä ei ole löytynyt.

Liikenneopettaja Rami Puution mielestä maakunnissa autokoulunsa käyvät oppilaat eivät ole samalla lähtöviivalla kun ne se, jotka on asuneet koko ikänsä kaupungissa.

Esimerkiksi Helsingin autokoulujen hylkäysprosentti on kuitenkin maan korkeimpia: Peräti 28 prosenttia kokelaista hylätään ensimmäisen inssiajon perusteella.

Joillakin alueilla on panostettu siihen, että oppilaan jännitys laukeaa ennen inssiajoa, jolloin oppilas pystyy ajamaan normaalisti eikä jännitä tilannetta liikaa.

Ajoneuvohallintokeskus tekee jatkuvasti pistokokeita tutkintopaikkakunnille. Viime vuonna keskus kävi tarkistamassa inssiajoa yli 70 paikkakunnalla, kun hylkäysprosentit heittelivät liikaa.

Huhtikuun alku toi EU-direktiivit myös kuljettajantutkintoon. Jatkossa pilkkuvirheiden sijaan katsotaan enemmän kokonaisuutta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.