Mainos

Ajokortilla ei edes Viroon

Viron liittyminen EU:n jäseneksi on tuonut suomalaisille rajavartijoille lisää työtä, koska matkustajat ovat epätietoisia, minkälaisilla papereilla naapurimaahan voi matkustaa. Ulkomaille lähtijöillä oltava kuvallinen henkilökortti tai passi

Vaikka Helsingin lentoasemalla on nyt melko hiljaista, suomalaisten kesälomakuukaudet tietävät kiirettä myös rajavartijoille. Lähtömuodollisuudet sujuvat yleensä ilman yllätyksiä, mutta rajavartijat joutuvat selvittelemään viikoittain useita tapauksia, joissa matka uhkaa tyssätä kokonaan matkustusasiakirjoja koskevien ongelmien vuoksi.

- Kyllä Kela-kortilla yritetään ja ajokortilla yritetään. Ja sitten ulkomaalaiset yrittää sillä vaaleanpunaisella henkilökortilla, joka ei ole matkustusasiakirja, eli nämä Suomessa asuvat ulkomaalaiset, majuri Janne Piiroinen Suomenlahden merivartiostosta kertoo.

Matkustusasiakirjoja koskevat epäselvyydet tuntuvat yleistyneen erityisesti sen jälkeen, kun Viro liittyi EU:hun. Yleinen väärinkäsitys on, että naapurimaahan voi matkustaa esimerkiksi pelkällä ajokortilla. Siksi ministeriö ohjeistaa nyt kesälomamatkaa suunnittelevia:

- Passi on oltava Suomesta lähdettäessä, jollei mennä EU:n jäsenvaltioihin, joihin käy henkilökortti, Piiroinen muistuttaa.

Passin tai henkilökortin unohtumisenkaan ei silti tarvitse välttämättä merkitä koko kesälomareissun peruuntumista. Helsinki-Vantaan lentokentän poliisi veloittaa 45 euroa pikapassista, joka on voimassa enintään vuoden ajan. Varmin keino välttää ylimääräistä hässäkkää on silti tarkistaa vielä kotoa lähtiessä, että passi tai kuvallinen henkilökortti on mukana käsimatkatavaroissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.