Mainos

Ajokieltoa liiasta ajoneuvoverosta - kantelu oikeusasiamiehellä harkinnassa

Oikeusasiamiehelle on tehty ajoneuvoverosta kantelu, jonka käsittely on tällä hetkellä harkinnassa. Kantelu koskee tapausta, jossa henkilö sai ajokieltoa, kun oli valinnut erämaksut, mutta maksoikin veroa enemmän.

Asiaa on alustavasti tutkinut eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa lakimies Ulla-Maija Lindström.

– Ymmärtäisin, että järjestelmä on vähän jäykkä. Se ei ymmärrä sitä, jos maksuista poiketaan. Järjestelmä käsittelee sen niin kuin veroa ei olisi maksettu, Lindström kertoo.

Käytännössä järjestelmän joustamattomuus voi aiheuttaa sen, että matkanteko keskeytyy liikaa maksaneilla henkilöillä siihen, että poliisi vie autosta kilvet tai antaa sakot.

Muutosta yritettiin jo 2006

Apulaisoikeusasiamiehellä on ollut sanottavaa Trafin maksuihin liittyvistä oikeudellisista ongelmista jo vuonna 2006.

Suurin ongelma virhemaksutilanteissa on, että asiakas ei saa tietoa, ennen kuin on jo myöhäistä. Trafin asiakkaat eivät saa vieläkään tietoa ajokiellosta ennen kuin se on jo voimassa.

– Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen teki valtiovarainministeriölle silloin esityksen, että ajokiellon määräytymistä pitäisi muuttaa niin, että ennen käyttökieltoa ilmoitettaisiin verovelvolliselle, että tällainen uhka on olemassa, sanoo Lindström.

Valtiovarainministeriö näki asian toisin.

– Valtionvarainministeriö ilmoitti, että heidän mielestään järjestelmä toimii ihan hyvin ja veromaksulipussa ilmenevistä tiedoista maksujen määrät ilmenevät riittävän hyvin, Lindström sanoo.

Ajokieltoa automaattisesti

Tahattomuudella ei ole virheiden seuraamusten suhteen merkitystä.

– Tämä on niin jäykkä säännös, että siinä ei oteta huomioon, onko ihmisellä minkäänlaista tuottamusta tai tahallisuutta asiassa, lakimies Ulla-Maija Lindström sanoo.

Säännöksen käytäntöönpano perustuu täysin verorekisterin ympärillä olevaan tietokonejärjestelmään.

Lindström pitää järjestelmää sikäli kohtuuttomana, että järjestelmän haavoittuvuuksista kärsii aina verovelvollinen.

Valtiovarainministeriön vastuulla

Lindström arvioi, että veron hyvä tuotto pitää valtionvarainministeriön haluttomana muutoksiin, jotka parantaisivat verovelvollisten oikeudellista asemaa.

– Tätä menettelyä yritettiin saada silloin lievemmäksi. Valtionvarainministeriö vastaa Suomessa veropolitiikasta ja tämä tuntuu olevan tärkeä asia heille. Käyttökielto on kätevä veroviranomaisen kannalta. Kun on sellainen uhka päällä, niin ihmiset maksavat sen veron.  Niitä ei tarvitse panna silloin ulosottoon ja verotus kertyy hyvin, hän sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.