Mainos

Ajokeli huono aamulla - varaa matkaan aikaa, pidä turvaväli

Ajokeli muuttuu yön ja aamun aikana huonoksi tai erittäin huonoksi maan etelä- ja itäosassa.

Maanantai-illan aikana etelässä alkaneet vesisateet muuttuvat yön ja tiistain mittaan rännäksi ja lumeksi. Sadealue levittäytyy kohti pohjoista ja itää. Huonoon ajokeliin on syytä varautua aamun ja tiistaipäivän liikenteessä maan etelä- ja itäosassa.

– Idässä ajokeli voi olla huono heti aamusta lähtien ja muuttua päivän mittaan erittäin huonoksi. Aamupäivän aikana ajokeli huononee myös etelässä, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä tai tiistaiaamuna Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa. Huonoa ajokeliä on luvassa myös Varsinais-Suomeen, Kanta-Hämeeseen, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Varaa aikaa liikenteessä

Liikenneturva muistuttaa, että lumipyryalueilla ajomatkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa. Myös turvavälit on hyvä pitää totuttua pidempinä, sillä liukas keli pidentää jarrutusmatkoja. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu, kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.

– Jarrutusmatkojen pituudet arvioidaan usein alakanttiin, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Liikenneturvan mukaan kuljettajalla menee noin sekunti aikaa reagoida ja aloittaa jarrutus. Maantienopeudella 80 km/h auto ehtii edetä tuolloin jo 22 metriä. Maantiellä jo hyvissä olosuhteissa etäisyyden tulisi olla metreinä sama kuin ajonopeus. Ajokelin ollessa huonompi tulisi edessä ajavaan jättää vielä pitempi väli.

Lumisateita voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla on myös tiesäätietoja sekä alueelliset sääennustevideot.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.