Suomalaisen NHL-konkarin mukaan Coloradon kotiotteluiden erityispiirre saa "kypärän puristamaan päätä" – Tampa Bay lähes pakkovoiton edessä NHL:n kolmannessa finaalissa

Colorado-kapteeni Mikko Rantanen: Onnistuimme nollaamaan Tampan salamamaalit 2:32
Mikko Rantanen kommentoi Coloradon avausfinaalissa nappaamaa jatkoerävoittoa.

Colorado Avalanche ja Tampa Bay Lightning kohtaavat tulevana yönä kolmannen kerran NHL:n Stanley Cup -finaalisarjassa. Kahden ensimmäisen ottelun jälkeen voittoja on napannut vain Avalanche. Entinen NHL-tähti Sami Kapanen näkee, että Tampalla on vielä saumat herättää ottelusarja henkiin. Denverin korkea sijainti ja ohut ilmanala ovat herättäneet keskustelua vierasjoukkueen sopeutumisesta olosuhteisiin. Coloradosta paljon kokemusta omaavan Ossi Väänäsen mukaan korkealla Denverissä pelaajalla saattaa joskus "kypärä puristaa". 

Entinen NHL-tähti ja Stanley Cup- finaaleissakin pelannut Sami Kapanen näkee, että Tampan mestaruushaaveet ovat vielä elossa etenkin ottelusarjan siirtyessä Lightningin kotikentälle.

– Tampa on ollut vahva kotijoukkue. Tilanne oli konferenssifinaaleissa samanlainen kun siirryttiin kotihalliin. Rangersia vastaan he pystyivät tulokseen kotona, Kapanen avaa.

Ensi yönä pelattavan ottelun merkitys on Kapasen mielestä luonnollisesti valtava.

– He tarvitsevat ehdottomasti voiton kolmannesta matsista. Toivo elää. Onnistunut kotipelaaminen luo varmasti uskoa kopissa. Luulen ja uskon, että kotiyleisön energia ja positiiviset kokemukset ovat joukkueelle suuri mahdollisuus tehdä tästä vielä ottelusarja, Kapanen spekuloi.

Viimeisestä vaihto-oikeudesta apua vain rajallisesti

Kotijoukkueena Tampa pääsee kiinni peluutusetuun. Joukkueella on siis viimeinen vaihto-oikeus. Tämä antaa Kapasen mielestä Lightningille avaimet Coloradon kaatoon. Vastassa on toisaalta kuitenkin todella ratkaisuvoimainen ja laajalla patteristolla toimiva kollektiivi.

– Peluutusedussa on oljenkorsi. Tosin Colorado on älyttömän vahva joukkue ja useampi kenttä kykenee maalintekoon. Eri asia olisi lähteä pimentämään vaikka Edmontonin yksittäistä superketjua. Avalanchella rotaatiossa on tulosta jo paljon tehnyt Rantasen ketju, ja esimerkiksi McKinnonin ykkösvitja. Miten ja ketä lähdet tästä sitten ottamaan pois?, Kapanen pohtii.

Denverin ohut ilmanala spekuloinnin kohteena

Avalanche pelaa kotiottelunsa Denverissä 1,6 kilometriä merenpinnan yläpuolella. Jonkin verran keskustelua on herännyt siitä, onko kotijoukkueella tottumusetua ohuempaan ilmanalaan. Viaplay Urheilun asiantuntija Ville Nieminen mainitsi enteilevästi jo ensimmäisen ottelun aikana, että Tampa Bay tulee väsähtämään seuraavassa ottelussa ilmanalan ja hapenoton haasteiden vuoksi.

NHL-urallaan Colorado Avalanchea kolmen kauden ajan edustanut ja vierasjoukkueen paidassa useasti hallissa pelannut Ossi Väänänen on sitä mieltä, että Denverin korkealla sijainnilla on vaikutusta etenkin vierasjoukkueelle.

– Kyllä siinä saattaa tuntua että vähän "kypärä puristaa päätä". Alkuun voi olla hankalampi saada happea. Runkosarjassa asia ei ole erityisen merkittävä, kun visiitti kaupungissa on lyhyt, Väänänen muistelee.

Ohuemman ilman vaikutukset iskevät Väänäsen mukaan pahemmin vasta jos vierasjoukkue viettää kaupungissa pidemmän aikaa, kuten esimerkiksi Lightning juuri finaalisarjan kahden ensimmäisen ottelun ajan. 

Väänänen on kuitenkin sitä mieltä, että korkeuserot eivät ole kovinkaan merkittävässä roolissa tai suuri haitta Tampalle ottelusarjan kulun kannalta.

– En lähtisi hakemaan siitä kuitenkaan mitään valtavaa etua tai haittaa kummallekaan joukkueelle. Samalla tavalla Coloradon porukka voisi sanoa että eivät ole tottuneet kosteaan ilmastoon Tampassa, Väänänen heittää pilke silmäkulmassa.

Vasilevskin tilastot kertovat joukkueen alisuorittamisesta

Finaalisarjan toinen ottelu oli tuloksellisesti murskaava. Colorado latoi taululle 7–0 -lukemat. Lopputulos oli pelitapahtumiin nähden täysin oikeutettu. Avalanche pimensi vierailijat täysin.

Vaikka NHL:n parhaaksi maalivahdiksi useassa yhteydessä tituleerattu Andrei Vasilevski päästikin peräti seitsemän osumaa, pelasti maalivahti lukuisia läpiajoja ja muita huippupaikkoja. Tilastot ovat karua luettavaa. Kaksi tappiota ja torjuntaprosentti tässä vaiheessa finaalisarjassa vaatimaton 83,8.

Sami Kapasen mukaan eliittimaalivahtikin pystyy kuitenkin venymään vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Vasilevskin tilastot finaalisarjasta kertovat enemmän hänen edessään suorittavan joukkueen kokonaissuorituksesta. Toki veskarinkin täytyy nostaa tasoaan ja olla parempi, Kapanen linjaa.

Lightningin on tultava paikalle jo avauserässä

Yksi Tampan vahvuuksista pitkän valtakautensa aikana on ollut tappioista palautuminen ja tilanteen nollaaminen. Siihen joukkueen on hyvä nojata kolmannen finaalin alla.

– Tampalla on monesti nähty kyky siirtyä seuraavaan otteluun nollaten edellinen nopeasti. He ymmärtävät että on aivan sama tuleeko tappio yhdellä vai seitsemällä maalilla. Odotin tätä tasonnostoa jo toiseen peliin, mutta sitä ei nähty, Kapanen selventää.

Coloradon voittaminen ei vaadi sirkustemppuja, vaan Tampan toivelistalla on Kapasen mukaan hyvin yksinkertainen sapluuna. Kahden ensimmäisen finaalin avauserä on mennyt täystyrmäyksellä Avalanchelle.

– He tarvitsevat jämäkän alun ottelulle ja mielellään matsin ensimmäisen maalin, Kapanen päättää.

Colorado Avalanchen ja Tampa Bay Lightningin kolmas finaaliottelu pelataan maanantain ja tiistain välisenä yönä Tampassa. Stanley Cup -mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa.

Lue myös:

    Uusimmat