Mainos

Aivovammaliitto: Ikäihmiset uusi riskiryhmä

Aivovamma on alle 45-vuotiaiden yleisin välitön kuolinsyy. Aivovammaliiton tiedottaja Pia Warvas kertoo aamun Huomenta Suomessa, että riskiryhmään kuuluvat nuoret 18-25-vuotiaat miehet. Uutena ryhmänä heidän rinnalleen ovat tulleet yli 70-vuotiaat.

– Kun ihmiset asuvat kotonaan pidempään, siellä tulee eteen putoamisia ja kaatumisia. Nämä ovat vanhemmilla ihmisillä ne yleisimmät syyt vakavaan aivovammaan.

– Nuorilla syynä ovat useimmiten tuore ajokortti ja näyttämisen halu, humalakäyttäytyminen tai esimerkiksi erilaiset extreme- ja kontaktilajit, Aivovammaliiton tiedottaja Pia Warvas jatkaa.

Aivovammaliiton mukaan uusia aivovammoja syntyy vuosittain jopa 15 000- 20 000 kappaletta. Näistä 5 000 on sellaisia aivovammoja, jotka vaativat sairaalahoitoa ja joista jää pitkiä loppuelämään vaikuttavia muutoksia.

Ennaltaehkäisy on paras hoitokeino

– Onneksi valtaosa on kuitenkin lieviä eli kansankielellä ilmaistuna aivotärähdyksiä, joista yleensä toivutaan täysin oireettomiksi, Warvas sanoo.

Aivovammojen kuntoutusmuotoja on runsaasti, koska vammojen kirjo on laaja.

– Fysioterapia, toimintaterapia, puheterapia, neuropsykologinen kuntoutus... Jokaikinen ihminen on yksilö ja samalla tavalla jokainen aivovammainenkin ihminen on yksilö.

Iäkkäiden ihmisten aivovammojen ennaltaehkäisyyn on nyt kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Aivovammaliitto on laatinut oppaan yli 70-vuotiaille ja heidän läheisilleen aivovammojen ehkäisemiseksi.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun Aivovammaliitto on asiaan puuttunut. Mutta tämä on vielä aika tuore ilmiö, että ikäihmiset ovat tulleet rinnalle uutena riskiryhmänä.

Warvas muistuttaa, että ennaltaehkäisy on aivovammojen paras hoitokeino.

– Oppaan ensimmäinen painos otettiin keväällä ja se on mennyt jo aikoja sitten loppuun. Siitä pitäisi nyt ottaa uusi painos. Opasta on tilattu runsaasti eri sairaanhoitopiireihin ja muun muassa kuntoutuskeskuksiin.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.