Aivosi saattavat nukkua, vaikka olet itse hereillä

Jos kuvittelet voivasi nukkua vähillä yöunilla, niin tässä sinulle herätys: Osa aivoistasi saattaa olla unessa, vaikka olisit itse täysin hereillä.

Wisconsin yliopistossa tehty tutkimus on osoittanut, että osa aivosoluista saattaa olla unenpuutteen vuoksi nokosilla, vaikka aivot kokonaisuudessaan olisivatkin hereillä.

Uusi tutkimus tehtiin rotilla, joiden hermosoluryhmiä seurattiin aivoihin asennetuilla antureilla. Kun rotat olivat olleet hereillä normaalia kauemmin, havaittiin että osa hermosoluista alkoi sammua. Rotat silti olivat edelleen valveilla ja aktiivisia.

Aikaisemmin on tiedetty, että väsyneet aivot voivat vajota hetkeksi mikrouneen, mutta uusi tutkimus antaa osviittaa sille, että hermosolut voivat nukahdella jo ennen mikrounta.

Nukkuminen on tärkeää

Erään johtavan teorian mukaan aivojen hermosolut vastaanottavat jatkuvasti uutta tietoa, ja jossain vaiheessa niiden on pysähdyttävä, mentävä pois päältä. Näin ne nollaavat itsensä, ja voivat taas oppia lisää.

"Jos tämä hypoteesi pitää paikkaansa, se tarkoittaa sitä että siinä vaiheessa kun olet tarpeeksi viivytellyt unen saantia, hermosolut ylirasittuvat ja alat lähestyä niiden sietokyvyn rajoja", kertoi tutkija ja neurotieteilijä Giulio Tononi.

Kuvat: Colourbox

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja