Mainos

Aivoista löytyi sisäänrakennettu moraalinvartija

Harvinaisessa kokeessa on todistettu, että oikean ja väärän taju ei ole ainoastaan kasvatuksen tulosta. Ihmisen moraalikäsitykseen on myös mahdollista vaikuttaa magneeteilla.

Tutkijat ovat löytäneen ihmisen aivoista "moraalisen kompassin". Moraaliin vaikuttava aivoalue sijaitsee oikean korvan takana, ja sitä voi hallita magneettien avulla, kertoo Daily Mail. Alue aktivoituu, kun ihminen ajattelee toisen ihmisen tekemiä hyviä tai huonoja tekoja.

Kokeessa tutkijat altistivat 12 tutkittavaa magneettiselle kentälle 25 minuutin ajaksi: sitten heitä pyydettiin tekemään arvioita erilaisista moraalia vaativista tapahtumista.

192 skenaarion sarjaa ja niissä esiintyneen henkilön moraalia tuli arvioida asteikolla yhdestä seitsemään: yksi edusti ehdottomasti kiellettyä toimintamallia, seitsemän taas todella suositeltavaa käytöstä. Toisessa kokeessa kysymyksiin vastattiin magneettikentän ollessa käytössä samaan aikaan.

Kummassakin kokeessa magneettikenttä vaikutti vastaajien moraalia heikentävästi. Vastaajat antoivat epäilyttävät teot helpommin anteeksi, jos niillä oli onnellinen loppu: esimerkiksi mies, joka antoi tyttöystävänsä kävellä rikkinäiseksi tietämänsä sillan yli sai anteeksi, koska tyttö selvisi vahingoittumattomana.

– Moraalia ajatellaan korkean älyllisen tason käytöksenä. Se, että magneeteilla voi muuttaa ihmisen moraalikäsityksiä, on uskomatonta, toteaa tutkimusta johtanut tohtori Liane Young.

MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.