Mainos

Aivoinfarktin saa vuosittain 14 000 suomalaista

Aivoinfarktia pidetään yleisesti ikäihmisten tautina, mutta sitä se ei ole. Sairastuneista joka neljäs on työikäinen. Kaikkiaan Suomessa on yli 80 000 aivoinfarktin kokenutta. Vuosittain sen saa 14 000 suomalaista.

Neurologian erikoislääkäri Anne-Mari Kantasen mukaan aivoinfarktin yleisyys johtuu siitä, että se on osa elämäntapasairauksiemme kirjoa.

– Iän myötä aivoinfarktin ilmaantuvuus lisääntyy, ja tietysti siihen vaikuttavat kolesteroli, verenpaine, tupakointi, tyypin 2 diabetes eli nämä perinteiset suomalaiset kansansairaudet.

Nopea hoitoon pääsy on tärkeää, sillä aivokudos kestää huonosti hapenpuutetta. Suupielen roikkuminen tai häiriöt puheessa voivat olla merkkejä tukoksesta aivojen alueella.

– Jos ihmiselle tulee puhehäiriö joko niin, että hän hakee sanoja tai niin, että puhe menee yhtäkkiä mökeltäväksi, niin sitten pitäisi reagoida nopeasti ja soittaa 112, Kantanen neuvoo.

Myös raajaparien heikkous viittaa usein aivoverenkiertohäiriöön.

Kolmanneksi yleisin kuolinsyy

Vuosittain aivoinfarktiin kuolee Suomessa 5 500 ihmistä. Se on suomalaisten kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Tavallisimmin aivoinfarktin taustalla on aivoverisuonten ahtaumat.

– Aivoihin verta vieviin suoniin tulee ahtaumaa, ja kun suoni on tarpeeksi ahtautunut, niin sieltä lähtee pieniä embolioita eli tukoksia aivoihin.

Toinen yleinen syy on eteisvärinänä tunnettu sydämen rytmihäiriö. Sen seurauksena vereen voi muodostua hyytymiä, jotka kulkeutuvat aivoihin ja aiheuttavat tukoksen.

Aivosuonissa olevia tukoksia on poistettu rutiinisti pian kymmenen vuotta laskimonsisäisellä liotushoidolla. Nykyään tukos poistetaan yhä useammalta potilaalta imemällä katetrin avulla.

– Nivusesta mennään angiografiakatetrilla sinne trombin eli tukoksen kohdalle ja otetaan se sieltä mekaanisesti pois, Kantanen selittää.

Ennaltaehkäisy säästäisi euroja

Aivoinfarktin kokeneista 30 prosenttia on oireettomia tapauksen jälkeen. Kuntoutusta puolestaan tarvitsee 40 prosenttia aivoinfarktipotilaista. Heillä tyypillisimmät oireet ovat puhehäiriöt ja toispuoleiset raajahalvaukset. Myös masennus on yleistä.

– Aivoinfarkti tulee äkkiä, ja se on iso asia sekä yksilölle itselleen että perheelle. Yhtäkkiä ihminen, joka oli täysin toimelias, ei enää selviäkään itse arjestaan. Siinä tarvitaan kaikki mahdollinen tuki, sanoo Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä Kantanen.

Aivoinfarktin ennaltaehkäiseminen on merkittävää myös yhteiskunnan kannalta. Sairaudesta aiheutuu suomalaisille vuosittain noin 1,1 miljardin euron lasku. Neurologian erikoislääkäri Anne-Mari Kantasen neuvot taudin ennaltaehkäisyyn ovat seuraavat.

Jättäkää tupakka pois, huolehtikaa siitä, että ette ole liikalihavia ja että verenpaine-, kolesterolitaso ja verensokeritaso ovat hyvät. Yleensä ne hoituvat sillä, ettei painoa ole kovin pahasti liikaa.

Katso aiheesta lisää illan 45 minuuttia -ohjelmasta kello 20.05.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.