Mainos

Aivohalvauksen hoitoon uusia kokeiluja

Aivohalvauspotilaiden hoidossa kokeillaan kahta uutta menetelmää ympäri maailmaa. Suomessa kolme sairaalaa selvittää parhaillaan vietnamilaisen käärmemyrkyn tehoa. Kahdeksan sairaalaa varautuu aloittamaan uuden, hermoja korjaavan lääkkeen käytön, kunhan saavat luvan lääkelaitokselta.

Aivohalvauksen hoitoon ei Euroopassa ole viranomaisen hyväksymää hoitomuotoa. Yhdysvalloissa on virallistettu liuotushoito, jota on testattu Suomessakin. Seuraavia tuloksia seurantatutkimuksesta on luvassa ensi syksynä.

Uuden lääkkeen etuna liuotushoitoon nähden pidetään sitä, että se saattaa aivoinfarktin pysäyttämisen lisäksi korjata vaurioita. Siksi hoito onnistuu entistä myöhemmin. -Sairaalaan tulisi kuitenkin hakeutua mahdollisimman pian, kun ilmenee toispuolista heikkoutta tai puhevaikeuksia, painottaa erikoislääkäri Christine Hedman Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Uutuuslääkkeestä on saatu rohkaisevia tuloksia koe-eläimillä sekä yhdysvaltalaisilla aivohalvauspotilailla. Suomessa sitä kokeillaan PHKS:n lisäksi Keski-Suomen ja Etelä-Saimaan keskussairaaloissa, Jorvin sairaalassa sekä kaikissa yliopistosairaaloissa. Tutkimus kestää puolitoista vuotta. Potilailta tai heidän omaisiltaan pyydetään suostumus kasvutekijälääkkeen käyttöön. Vietnamilaisen käärmemyrkyn periaate on samantyyppinen kuin liuotushoidon, sillä se vaikuttaa vereen.

Aivohalvauksen uhriksi joutuu noin 10000 suomalaista vuodessa. Kohtausten ennustetaan yleistyvän väestön vanhetessa. Aivohalvauspotilaiden tehokas hoito on tärkeää myös taloudellisista syistä, sillä halvaantuneiden kroonikkopotilaiden hoitaminen on kallista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.