Mainos

Äitiyspakkaukset Kiina-ilmiön kourissa

Kiina-ilmiö jyllää nyt myös äitiyspakkauksissa. Noin 40 prosenttia tuotteista on valmistettu halpatuotantomaissa.

Vielä kymmenen vuotta sitten valtion lapsiperheille lahjoittaman äitiyspakkauksen sisältö oli lähes kokonaan kotimaista tuotantoa.

Tällä hetkellä noin 40 prosenttia tuotteista on valmistettu halpatuotantomaissa. Pakkauksesta löytyy muun muassa venäläisiä potkuhousuja, kiinalaisia paitoja ja virolaisia lakanoita. Korkealuokkaiseksi kotimaiseksi mainostettu äitiyspakkaus on tänään kansainvälisempi kuin koskaan.

- Näitä valmistetaan tällä hetkellä Kiinassa, Venäjällä, Virossa, Liettuassa ja Tsekissä. Tässä muutamia mainitakseni, lakimies Martti Turpeinen Kelan palveluosastolta kertoo.

Äitiyspakkauksessa on kotimaista enää 60 prosenttia. Vielä kymmenen vuotta sitten kotimaista oli kaikki. Kuten tekstiiliteollisuudessa yleensä - suomalainen tuotemerkkikään harvoin kertoo kotimaisuudesta.

Kelan mukaan kotimaisuusasteen lasku on väistämätöntä. Vaihtoehtoja ei ole, sillä pakkaus on täytettävä 140 eurolla eikä tuotteiden kappalemäärästä ole lupa tinkiä.

Budjetin lisäksi käsiä sitoo myös EU:n kilpailulainsäädäntö.

- Sillä perusteella ei tuotetta voi valita, että se tehdään kotimaassa. Sitä etuoikeussäännöstä ei voi asettaa, Turpeinen painottaa..

Kelasta vakuutetaan, ettei Kiina-ilmiö näy tuotteiden laadussa. Ainakaan reklamaatioita ei ole tullut tavallista enempää.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.04.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.