Äitiyspääomasta Venäjän uusi lääke väestökatoon

Venäläisiä kannustetaan lapsenhankintaan rahalla. Hallitus maksaa toisen lapsen synnyttäjälle kertasumman, joka siirretään viranomaisten hyväksymään kohteeseen kolmen vuoden kuluttua lapsen syntymästä.

Venäjällä on tullut tämän vuoden alussa voimaan laki äitiyspääomasta, jolla yritetään kannustaa venäläisiä suurentamaan perhekokoaan. Uuden lain mukaan äiti saa toisesta synnyttämästään lapsesta tai adoptoimastaan lapsesta 250 000 ruplan (noin 7300 euron) kertasumman. Myös seuraavista lapsista saa saman kertasumman, jos ei ole aiemmin saanut äitiyspääomaa.

Summan saa käyttää kolmen vuoden kuluttua lapsen syntymästä kolmeen eri tarkoitukseen. Rahan voi sijoittaa uuden asunnon hankintaan tai asuntovelan lyhentämiseen. Sitä voi käyttää myös perheen lasten koulumenoihin tai sillä voi kartuttaa äidin eläkettä.

Summaa ei makseta käteisenä, vaan Venäjän Federaation eläkerahasto siirtää summan suoraan viranomaisten hyväksymään kohteeseen.

MTV3:n uutisten mukaan uudistus on osa Venäjän hallituksen ohjelmaa, jolla yritetään pysäyttää väestön väheneminen. Tällä hetkellä vain noin 6 prosentilla venäläisistä perheistä on enemmän kuin kaksi lasta.

Alhaisen syntyvyyden ja lyhyen odotettavissa olevan eliniän vuoksi Venäjän väestö ollut jo monia vuosia laskussa. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, Venäjällä 20 vuoden kulutta noin 20 miljoonaa vähemmän väestöä kuin nyt.

Laki on voimassa vuoteen 2017 asti.

Aiheesta lisää MTV3:n uutisissa klo 22.

(MTV3-Outi Parikka)

Lue myös:

    Uusimmat