Mainos

Äitinsä murhasta syytetty kertoo: Näin hänet tulppana

Helsingissä syyskuussa tapahtuneen vanhuksen surman käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Teosta syytettynä on kuolleen naisen poika.

Mies oli muuttanut viime keväänä Tallinnasta heikosta taloudellisesta tilanteesta johtuen asumaan äitinsä luokse, sillä rattijuopumuksesta määrätty yhdyskuntapalvelu tuli suorittaa Suomessa.

Syyttäjän mukaan mies surmasi äitinsä useilla veitseniskuilla keskellä yötä. Äiti oli herännyt yöllä ja halunnut keskustella poikansa kanssa hänen raha- ja asuntoasioista. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeutta murhasta, sillä hänen mukaansa mies toimi vakaasti harkiten, raa’alla ja julmalla tavalla.

– Veitsi on otettu työhuoneesta varta vasten mukaan tähän keskustelutilaisuuteen. Miehellä on mennyt hermot ja hän on iskenyt äitiään, syyttäjä Laura Tikka totesi asiaesittelyssään.

Poliisi otti Viroon matkalla olleen miehen kiinni Länsisatamasta seuraavana päivänä. Sitä ennen hän oli käyttänyt äitinsä maksukorttia ja myynyt tämän kulta- ja hopeaesineitä. Naisen naapurissa asuneet ystävät olivat löytäneet naisen tämän asunnosta kuolleena aiemmin päivällä.

Syyttäjän mukaan äiti oli pelännyt aggressiivista ja alkoholisoitunutta poikaansa. 80-vuotias nainen oli kirjoittanut puhtaaksi lähestymiskieltohakemuksen muutamaa päivää aiemmin. Hakemus ei päätynyt käräjäoikeuteen saakka.

Äiti rahoitti poikansa elämää

Asunnosta löytyi lisäksi kaksi valtakirjaa, joista toiseen mies oli väärentänyt äitinsä nimikirjoitukseen. Näitä valtakirjoja ei ollut käytetty. Asunnosta löytyi myös lista, jossa poika oli harjoitellut äitinsä nimikirjoitusta. Poika oli ollut velkaa äidilleen tuhansia euroja.

Mies myönsi aiheuttaneensa äitinsä kuoleman, mutta kiisti suunnitelmallisuuden. Mies katsoo syyllistyneensä tappoon. Oikeudessa mies puhui stressistä, mikä hänelle oli aiheutunut siihen päivään mennessä.

Tukiviidakossa painiminen ja äidin luona asuminen ei ollut sujunut ongelmitta. Erimielisyyttä oli siitä, miten äiti poikansa elämää rahoittaa ja kuka saa tehdä kotitöitä. Äiti antoi miehelle 10–15 euroa päivässä, pojan mukaan kuukausittainen avustus olisi ollut toimivampi.

Edellisen viikonlopun hän oli istunut vankilassa, kun yhdyskuntapalvelu oli sääntöjen rikkomisesta johtuen muutettu vankeudeksi.

– Hän oli tuolloin päihtynyt ja väsynyt siihen, että näitä asioita lähdetään käymään läpi. Hän on päihtyneenä olleessaan hermostunut ja käyttänyt veistä, kuten syytteessä on kuvattu. Suunnitelmallisuutta ei ollut, tilanne on syntynyt siinä, asianajaja Mikko Helenius puolusti.

Mies kertoi kokeneensa pudotuksen kovaa ja korkealta. Hän sanoi työskennelleensä esimiestehtävissä sekä yrittäjänä Suomessa ja Virossa parikymmentä vuotta. Viime vuosina mukaan olivat tulleet myös perheongelmat ja alkoholi ja työttömyys.

– Ennen oli sadan tonnin vuositulot ja sitten olen sosiaalitoimiston luukulla tappelemassa 419 eurosta, mies kertoi oikeudelle.

– Mä koin, että olin ympyrässä, jossa ei ollut ulospääsyä. Kai mä näin hänet [80-vuotiaan äitinsä] jonkinlaisena tulppana, etten päässyt siitä ylös, mies kertoi.

"Väite motiivista tuntuu vieraalta"

Miehen mukaan raha ja siihen viitattu motiivi nousi esitutkinnassa ja oikeudessa liian suureen arvoon. Hän uskoi, että hän saa kuitattua velkansa, kun hän voi löytää uuden päämiehen käymäänsä komissiokauppaan.

– Motiivi taloudellisen edun tavoittelusta on vieras, totesi miehen asianajaja Mikko Helenius.

Mies myönsi syytteet kahdesta lievästä petoksesta ja maksuvälinepetoksesta, jotka liittyvät äidin korujen myymiseen ja tämän maksukortin käyttöön. Vakavimman eli murhasyytteen osalta puolustus pyysi, että mies määrättäisiin mielentilatutkimukseen ennen lopullista tuomiota.

80-vuotiaan lapsenlapset eli syytetyn kaksi lasta vaativat korvauksia henkisestä kärsimyksestä kumpikin 5000 euroa. Puolustus piti korvausvaateita suurina.

Lisäksi asianomistajat vaativat mieheltä hautajais- ja tuhkauskulut sekä asunnon siivoamisesta aiheutuneita kuluja yhteensä yli 4000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.