Äitiä lyötiin lapsen edessä - Miten puuttua väkivaltaan julkisella paikalla?

Julkisella paikalla tapahtuvaan perheväkivaltaan puuttuminen on mutkikasta, mutta yhdestäkin lyönnistä pitäisi ilmoittaa, sanoo poliisi.

MTV Uutisten toimitus sai vinkin tapauksesta, jossa silminnäkijä todisti perheväkivaltatapausta julkisella paikalla keskellä Helsinkiä.

Kolmihenkinen perhe oli liikkeellä jalkaisin, alle 2-vuotias lapsi rattaissa.

– Mies löi naista lapsen nähden ja huusi naiselle erittäin aggressiivisesti, silminnäkijä kertoo.

– Yritin puhua miehelle ja pyysin, että hän rauhoittuisi edes lapsen vuoksi. Sanoin myös soittavani poliisit paikalle. Mies rauhoittui hetkeksi, mutta kun lähdin paikalta huuto jatkui.

Silminnäkijän mukaan vaikutti siltä, että itkevä nainen pelkäsi miestä.

–  Päätellen naisen itkusta ja etäisyydestä, jonka hän lapsensa isään piti, lyönti ei ollut ensimmäinen. Pelkään pahoin, että naisen hakkaaminen saattoi väliintulostani jopa pahentua.

Soita heti poliisille

Tapauksesta MTV Uutisille kertonut henkilö sanoo ottaneensa saman tien yhteyttä sosiaalipäivystykseen.

– Sosiaalipäivystyksessä vastasi henkilö, jonka mielestä ei auttanut, että annoin oletetun osoitteen, kuvailin pariskuntaa ja tiesin lapsen iän. Heidän mielestä minun olisi pitänyt soittaa poliisille ja jäädä selvittämään tarkempi osoite.

Helsingin poliisista kerrotaan, että keskustan alueella poliisipartio on yleensä kohtuullisen lähellä. Lisäksi poliisista kehotetaan aina soittamaan vastaavanlaisissa tapauksissa yleiseen hätänumeroon 112.

– Jos on tällainen tilanne, että siinä on pahoinpitely meneillään ja pieni lapsi on mukana, niin kyllä se meidän prioriteeteissä on ihan ykkösluokkaa, sanoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin tehtäväksi jää selvittää, mitä tilanteessa on tapahtunut. 

– Sosiaaliviranomaiset eivät voi olla varmoja kenestä on kyse, vaikka olisi hyvätkin tuntomerkit, eli ihan oikeat neuvot on silminnäkijälle tässä tapauksessa annettu sosiaalipäivystyksestä, Taponen jatkaa.

– Poliisi hoitaa myös lastensuojeluviranomaisille ilmoittamisen.

Liian sankariksi ei kannata heittäytyä

Taponen kertoo, että väkivaltatapauksiin pitää ja kannattaa puuttua.

– Tosin on syytä ensin arvioida, onko itse kykenevä puuttumaan. Jos siinä on jonkun henki ja terveys vaarassa, niin väliin meneminen pitäisi toteuttaa niin, ettei itse joudu pahoinpitelyn uhriksi. 

Lue myös:

    Uusimmat