Mainos

Äiti sai sakkoja vauvan ympärileikkauksesta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 27-vuotiaan naisen sakkoihin puolivuotiaan vauvan ympärileikkausjutussa. Oikeuden mukaan äiti oli syyllistynyt huhtikuussa 2008 pahoinpitelyn yllytykseen, kun hän oli järjestänyt poikansa leikkauksen. Nainen tuomittiin 40 päiväsakkoon, joista maksettavaa tuli 360 euroa.

Teko tapahtui yksityisasunnossa Helsingin Kontulassa. Ulkomaalaistaustainen äiti oli palkannut tuntemattomaksi jääneen henkilön suorittamaan ympärileikkauksen asunnon olohuoneessa.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon, kun poika päätyi verenvuodon vuoksi sairaalahoitoon.

Syyttäjän mielestä teko oli törkeä ja seurauksena olisi pitänyt olla vankeutta. Äiti kiisti syytteen.

Taustalla KKO:n ennakkopäätös

Korkeimman oikeuden 2008 antaman päätöksen mukaan hyväksyttävästä syystä ja lääketieteellisesti asianmukaisesti suoritettua ympärileikkausta ei voi pitää rangaistavaana.

Äiti oli perustellut ympärileikkausta lääketieteellisillä syillä, allergialla ja ihottumalla.

Käräjäoikeuden mukaan tiedossa ei ole millä tavalla ympärileikkauksesta olisi voinut olla hyötyä näiden vaivojen hoidossa. Oikeuden mukaan operaatiolle ei ollut muutenkaan mitään hyväksyttävää syytä.

Oikeuden mukaan lapsen kivunlievityksestä oli huolehdittu, mutta pojan voinnista toimenpiteen jälkeen ei. Ympärileikkausta ei siten suoritettu lääketieteelliselta kannalta asianmukaisesti.

Oikeus ei kuitenkaan katsonut komplikaatioita, eli verenvuoroa äidin tai leikkauksen tekijän syyksi. - On yleisesti tiedossa, että valtaosassa ympärileikkauksisa ei synny vakavia komplikaatioita, oikeus perusteli.

Oikeus katsoi äidin yllyttäjäksi, mutta tekoa ei pidetty törkeänä. Oikeus totesi, että teko on sakoilla sovitettavissa.Äiti määrättiin lisäksi maksamaan lapselleen 500 euroa korvauksia. Lapsen puolesta oli esitetty 1500 euron korvausvaatimus.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.