Mainos

Äiti, poika ja paha netti

Keski-ikäinen äiti, murrosikäinen poika ja nettiblogien koukuttava maailma.

Siinä ainekset yhteen syksyn mielenkiintoisimmista esikoiskirjoista.

Marjo HeiskasenIdiootin valinta kertoo nelikymppisen Maisan ja hänen 14-vuotiaan Nisse-poikansa elämästä. Maisa pohtii oman elämänsä tragedioita muun muassa vanhojen kirjeiden ja takautumien kautta. Nissen elämän täyttävät kaverit, tytöt, netti ja koulu. Tunteitaan Nisse purkaa blogissaan.

Tiukasti nykymaailmaa peilaava Idiootin valinta on yksi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon tämänvuotisista ehdokkaista. Voittaja julkistetaan ensi keskiviikkona.

Pianistista tuli kirjailija

Ammattipianistina pitkän uran tehnyt Marjo Heiskanen löysi kirjoittamisen pakon edessä: hän joutui luopumaan soittamisesta kuulovamman takia. Rakkaan työn jättäminen oli kova paikka. Shokista selvittyään Heiskanen elvytti vanhat opiskeluoikeutensa Helsingin valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Nyt hän on opintovapaalla Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksesta.

Kiehtova nettikieli

Kieli on kiehtonut Heiskasta aina.

– Suhtaudun kaikkiin kielen rekistereihin uteliaasti. Yhtä lailla minua kiinnostaa kapulakielinen ministeriötekstiin kuin mitä HKL:n bussien peräpenkeillä puhutaan. Jos huomaan, etten ymmärrä jotain kieltä, se kiihottaa minua yhä enemmän paneutumaan siihen.

Kun Heiskanen alkoi kirjoittaa Idiootin valintaa, hän oli Helsingin yliopiston Web-blogit tietotyössä -nimisellä kurssilla. Opintojen puolesta hän surffasi syvälle nettiin.

– Rupesin silloin ensimmäistä kertaa ylipäätään lukemaan mitään blogia. Törmäsin myös teiniblogeihin – ja nehän näyttivät ihan valtavan kiinnostavalta ja sellaiselta, mitä en osannut. Korvat herkistyivät myös elävänä nuorison puheille ja aloin blogata sieltä kaikenlaisia ilmaisuja. Sitten rupesin kokeilemaan, miten se taittuisi kirjoitetuksi kieleksi.

Heiskanen päätti jo varhaisessa vaiheessa, että ei ala jäljitellä nuorten nettikieltä, vaan kehittää omansa.

– Otin ainesosia sieltä täältä, hyrskytin koeputkessani ja siitä se syntyi. Kaikkein tärkeintä oli asenne, että täältä pesee ja mikä tahansa on mahdollista.

Oma blogi auttaa esikoiskirjailijoita

Marjo Heiskanen kirjoittaa parhaillaan omaa blogia. ”Itseironian hengessä” pidetyllä sivustolla on henkilökohtaisia pohdintoja ja tietoa muille esikoiskirjailijoille.

– Halusimme ystäväni Johanna Hulkon kanssa perustaa kahden esikoiskirjailijan tietä kuvaavan blogin, koska olemme itse saaneet hirveän hyvää opetusta ja ohjausta. Olemme pohtineet hienossa vertaisryhmässä samassa tilanteessa olevien kirjoittajien kanssa kaikenlaisia asioita alkaen vaikka brändäyksestä. Jotenkin tuntuu, että on vähintäänkin asiallista pistää edes osa opista eteenpäin. Ja jos ne meidän pohdinnat ketään auttavat, kannustavat tai estävät tekemästä karkeita virheitä, se on hyvä.

Manifesti Siltalan puolesta

Marjo Heiskanen esikoisen on julkaissut WSOY:ltä pari vuotta sitten lähteneiden Aleksi ja Touko Siltalan Siltala. Uuden kustantajan esikoiskirjailija on seurannut syksyistä kustannusalan kuohuntaa kummastellen – mutta tyytyväisenä.

– Olen miettinyt, pitäisikö kirjoittaa manifesti, kuinka hyvin minua on kohdeltu Siltalalla, Heiskanen naurahtaa.

– Tilanne ei minua ihmetytä, olen nähnyt kaikenlaisten taidelaitosten sisäpuolista elämää sen verran – vaikka kustantamot nyt eivät suoranaisesti taidelaitoksia olekaan, vaan bisnestä. Kun on luovia ja intohimoisesti asiaansa suhtautua ihmisiä, kyllähän siellä aina rytisee ja kolisee. Ala on ilmeisesti myös jonkinlaisessa murroksessa, ja murros nostaa esiin kaikenlaisia pinnan alla kyteneitä pelkoja. Olisi tietysti kaikkien etu, että homma saataisiin rauhoitettua ja tasoittumaan.

Ehdokkuuskin on voitto

Heiskanen on monen muun kirjailijan tavoin innokas lukija. Parhaillaan hän lukee Helsingin Sanomien muiden kirjallisuuspalkintoehdokkaiden teoksia.

– Täytyy tunnustaa, että kun sain kirjat käsiini, selasin jo ensimmäisenä yönä koko nipun, kaksi sivua jokaisesta. Siitä tuli juhlava olo: ihan valtavan hienoon seuraan olen päässyt. Nyt kun olen lukenut muutamaa kirjaa enemmänkin, tiedän, että ne pitävät ääressänsä oikein hyvin.

Omaa sijoitustaan Heiskanen ei jännitä.

– Olen sitä mieltä, että jo ehdokkaaksi pääseminen oli voitto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.