Äiti, maitoasi tarvitaan

Moni lapsi kärsii maidon puutteesta, kun oman äidin maito ei syystä tai toisesta riitä. Jos äidillä riittää maitoa yli oman lapsen tarpeen, sitä kannattaa luovuttaa sairaaloiden yhteydessä toimiviin äidinmaitokeskuksiin.

Monella paikkakunnalla äidinmaidon luovuttajista on huutava pula. Edes maidosta maksettava noin 17–25 euron litrahinta ei houkuttele tarpeeksi luovuttajia.

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin äidinmaitokeskuksen tilanne on tällä hetkellä moneen muuhun paikkaan verrattuna hyvä. Se ostaa vuosittain 2,5 tuhatta litraa äidinmaitoa.

– Tällä hetkellä on saatu ihan se, mitä on tarvittu, mutta koko ajan yritetään saada uusia luovuttajia, HUS:n äidinmaitokeskuksen ravitsemuspäällikkö Riitta Häme sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan kelpaa luovuttajiksi. Äidin pitää olla terve, eikä hän saa käyttää alkoholia tai polttaa tupakkaa. Myös kaikki lääkkeet ovat luovuttajilta kielletty.

– Esimerkiksi kaikki allergialääkkeet, mitä monilla on käytössä. Se jo karsii aika paljon, Häme sanoo.

Häme uskoo, että tiukkoja kriteerejä enemmän maidon luovuttajia karsii kuitenkin touhusta koituva vaiva.

– Ensin sä imetät omaa lasta ja sen jälkeen sun täytyy kerätä luovutusmaito vielä sellasella pumpulla. Se keräily, jäähdytys ja säilytys. Onhan siitä iso vaiva, kun on vauvakin siinä hoidettavana.

Äidinmaidon turvallisuuteen panostetaan

Hämeen mukaan äidit ovat yleensä valistuneita puhtauden suhteen ja noudattavat keräysohjeita. Silti noin kymmenen prosenttia maidosta ei täytä vaatimuksia ja menee hukkaan.

Luovutetun äidinmaidon puhtautta tarkkaillaan Suomessa äidinmaitokeskuksissa tehtävillä bakteeriviljelyillä. Maito myös pastöroidaan äidinmaitokeskuksissa.

Äidinmaitokeskukset sijaitsevat Suomessa sairaaloiden yhteydessä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa maitokauppa on villimpää, ja maitoa välitetään yksityisten maitopankkien kautta. Kaupankäynti kukoistaa myös erilaisilla nettipalstoilla, jolloin maidon puhtautta ei voida valvoa.

– Äidinmaitokeskukset sijaitsevat Suomessa sairaaloiden yhteydessä turvallisuussyistä, erikoissuunnittelija Katja Koskinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat