Mainos

Äitee-Rantaselle suuri ansioristi

Tasavallan presidentti on myöntänyt Siiri Rantaselle ja Veikko Puputille liikuntakulttuurin ja -urheilun suuret ansioristit. Suuri ansioristi on liikuntakulttuurin alalla jaettavista kunniamerkeistä korkein ja se voi olla kerrallaan enintään kahdellatoista haltijalla.

Siiri Rantanen (s. 1924) on voittanut olympiakisoissa yhden kullan ja kaksi pronssia, MM-kisoissa viisi mitalia ja SM-tasolta hän on saavuttanut yhteensä 26 mitalia. Lisäksi hän on osoittanut monipuolisuutensa huippu-urheilijana yleisurheilun ratajuoksussa, maastojuoksussa ja maantiepyöräilyssä, joista hänellä on yhteensä kuusi SM-tason mitalia. Siiri Rantanen ollut kolmella vuosikymmenellä yksi menestyneimmistä suomalaisista naisurheilijoista, joka tunnettiin hiihtouransa aikana peräänantamattomana latujen taistelijana. Vuoden suomalaiseksi naisurheilijaksi Siiri Rantanen on valittu neljä kertaa ja hänelle on myönnetty Pro Urheilupalkinto vuonna 2000.

Liikuntatieteen maisteri, MBA Veikko Puputti (s. 1944) on suomalaisen paralympiaurheilun keskeisimpiä vaikuttajia. Hänellä on ollut 1960-luvun lopusta lähtien mittava ura vammaisurheilussa urheilijana, järjestöjohtajana, kouluttajana, luennoitsijana sekä asiantuntijana niin valtionhallinnossa kuin muissa yhteisöissä. Hän oli urheilijana kahdeksissa kesä- ja talviparalympiaisissa saavuttaen viisi kultaa jääratakelkkailussa ja hopeaa jousiammunnassa sekä on toiminut useiden Suomen paralympiajoukkueiden johtajana sekä opetusministeriön asiantuntijana paralympialaisissa. Veikko Puputin voidaan katsoa tuoneen pyörätuolikoripallon Suomeen vuonna 1970.

Suomen liikuntakulttuurin ja -urheilun suuren ansioristin haltijoita ovat tällä hetkellä Rantasen ja Puputin lisäksi liikunta- ja urheilukulttuurin hyväksi tehdyssä työssä ansioituneet Matti Ahde, Carl-Olaf Homén, Tapani Ilkka, Pentti Linnosvuo, Osmo Niemelä, Peter Tallberg, Kalevi Tuominen, Jukka Uunila ja Pirjo-Liisa Vilenius.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.