Mainos

Airbusin työntekijät menossa jättilakkoon

Kymmenien tuhansien ihmisten odotetaan osoittavan mieltään huomenna eri puolilla Eurooppaa. Protestien syynä on Airbusin aikeet vähentää 10 000 työntekijäänsä.

Lentokonevalmistaja Airbusin työntekijät ovat menossa jättilakkoon huomenna. Yhtiön säästösuunnitelmaa protestoivien työntekijöiden määrän arvioidaan nousevan yhteensä kymmeniintuhansiin eri puolilla Eurooppaa.

Saksassa Hampurin keskustaan odotetaan noin 10 000:ta mielenosoittajaa ja Ranskan Toulouseen jopa 15 000:ta protestoijaa. Laajoja mielenilmaisuja odotetaan myös Britanniaan ja Espanjaan.

Airbus on ilmoittanut vähentävänsä 10 000 työntekijää ja pyrkivänsä säästämään kaksi miljardia euroa vuosittain vuodesta 2010 lähtien. Kovien säästötavoitteiden yhtenä syynä ovat valtavat taloudelliset menetykset, jotka ovat aiheutuneet Airbusin uuden A380-koneen tuotannon myöhästymisestä.

Ranskassa kuun alussa järjestetty protesti toi Toulousen kaduille 12 000-15 000 mielenosoittajaa. Useiden maiden laajuiset työntekijäjärjestöjen koordinoimat mielenilmaisut ovat Euroopassa epätavallisia.

Airbusille jättitilauksia lakon alla

Taloudellisissa vaikeuksissa paininut lentokonevalmistaja Airbus on saamassa uusia suuria tilauksia. Tiedot yhteensä 23 miljardin euron arvoisista konetilauksista vain päivää ennen jättilakkoa, johon yhtiön työntekijät ovat menossa perjantaina.

Qatar Airways kertoo aikovansa tilata Airbusilta 80 kappaletta A350-koneita noin 13 miljardin euron arvosta. Tilaus on yksi Airbusin historian suurimpia. Venäläinen Aeroflot puolestaan aikoo allekirjoittaa kaupat yli 22:sta samanlaisesta koneesta lähiviikkoina.

Tilaussopimukset olisivat Airbusille merkittäviä.

(MTV3-STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja