Mainos

Airbus luovutti ensimmäisen superjumbon

Matkustajakoneen vastaanotti Singapore Airlines Airbusin lentokonetehtaalla Toulousessa Ranskassa. Koneessa on muun muassa 12 yksityissviittiä.

Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus on luovuttanut ensimmäisen A380-superjumbokoneen Singapore Airlines -lentoyhtiölle. Kone luovutettiin puolitoista vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

- Tämä toimitus aloittaa uuden luvun ilmailun historiassa, julisti Singapore Airlinesin pääjohtaja Chew Choon Seng luovutustilaisuudessa, joka pidettiin Airbusin lentokonetehtaalla Toulousessa Ranskassa.

Superjumbosta on tullut kunniakysymys Airbusille, sillä suurin toivein aloitettu hanke on kärsinyt monista vastoinkäymisistä. Koneen myöhästyminen on aiheuttanut Airbusille raskaita tappioita.

Airbusin pääjohtaja Tom Enders kertoi odottavansa, että A380:n tuotanto pääsee täyteen vauhtiin vuosina 2008-9. Koneita toimitettaisiin kahden vuoden aikana lähes 40.

Yhtiö kiisti samalla eilen ilmestyneet lehtitiedot, joiden mukaan Airbusilla olisi edelleen vaikeuksia pysyä toimitusaikataulussaan.

- A380 ei ole ylellisyyttä, se on välttämättömyys, Enders perusteli jättikoneen rakentamista.

- Tästä päivästä lähtien lentomatkustuksella on uusi kuningatar, Chew Choon Seng ylisti superjumboa. Hänen mukaansa aiempi suurin liikennelentokone Boeing 747 kuuluu menneisyyteen.

Lentävä kerrostalo

Boeing on puolestaan tuhahtanut, että jättikoneet ovat jäämässä pikkumarkkinaksi. Amerikkalaisyhtiö luottaa keskisuuriin pitkän matkan koneisiin, jotka voivat lentää pienemmille kentille kuin A380.

Airbus tähtää siihen, että superjumboja menisi kaupaksi noin 800 kappaletta kahden vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä tilauskirjoissa on 189 konetta, mikä on vähemmän kuin Airbus alunperin toivoi.

Singapore Airlinesin kone on tavallista varustellumpi versio A380:sta. Normaalisti 525 matkustajaa vetävään koneeseen on rakennettu 12 yksityissviittiä, mikä pudottaa matkustajamäärän 471 paikkaan.

Brittiläisellä lentoyhtiö Virgin Airilla on vielä hurjempia suunnitelmia. Playboyna tunnetun Richard Bransonin yhtiö aikoo rakentaa superjumboon kokonaisen pelikasinon.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.