Mainos

Airbus: Lentokoneiden kysyntä ja lentoliikenne kasvavat rajusti

Lentoliikenteen kasvu jatkuu lentokonevalmistaja Airbusin mukaan lähivuosikymmenet jopa aiemmin ennustettua nopeampana.

Maailman taivailla lentää vuonna 2029 yli kaksi kertaa enemmän lentokoneita kuin tällä hetkellä. Lentomatkustaminen kasvaa samaan aikaan yli 150 prosenttia.

Liikenne kasvaa Airbusin arvion mukaan vuodesta 2009 vuoteen 2029 keskimäärin 4,8 prosenttia vuodessa. Aasian-Tyynenmeren alueen kasvuvauhti nousee peräti 5,8 prosenttiin vuodessa.

Airbus nosti ennusteita selvästi. Globalisaatio ja maailmantalouden nopea kasvu tukevat ilmailuteollisuuden kysyntää. Tuore pitkän ajan markkinaennuste tukee Finnairin Aasian-strategiaa. Lentoliikenteen kasvu on ennusteen mukaan vauhdikkainta nousevissa talouksissa ja erityisesti Kiinassa ja muualla Aasiassa.

- Aasian-Tyynenmeren alueen osuus lentoliikenteen matkustajasuoritteesta nousee Kiina ja Intia mukaan lukien kolmannekseen. Siitä tulee lentoliikenteen suurin markkina-alue, sanoi tutkimusjohtaja Chris Emerson.

Euroopan suhteellinen osuus lentoliikenteestä laskee kasvusta huolimatta 25 prosenttiin ja Pohjois-Amerikan 20 prosenttiin. Euroopassakin lentoliikenne kasvaa kokonaistuotantoa nopeammin eli keskimäärin 4,1 prosenttia vuodessa.

Liki 26 000 uutta lentokonetta

Airbusin arvion mukaan maailmassa tarvitaan vuoteen 2029 mennessä lähes 26 000 uutta lentokonetta, mistä matkustajakoneita on noin 25 000. Ennuste on 900 lentokonetta suurempi kuin Airbusin edellisessä ennusteessa.

Uusiin lentokoneisiin investoidaan markkinakatsauksen mukaan 3200 miljardia dollaria. Se vastaa euron nykykurssilla noin 2400:ta miljardia euroa.

- Lentoliikenteen elpyminen on ollut odotettua nopeampaa. Tämä osoittaa alan sietävän laskusuhdanteita, mutta myös sen, että ihmisillä on tarve ja halu lentää, sanoi Airbusin asiakastoimintojen johtaja John Leahy.

Lentokoneiden kysynnän kasvua tukevat Leahyn mukaan markkinoiden kasvu ja vapautuminen, vanhojen koneiden korvaaminen uusilla ja halpalentoyhtiöiden kasvu etenkin Aasiassa sekä kapasiteetin kasvu nykyisillä reiteillä.

Lentoliikenteen voimakas lisääntyminen tuplaa maailman matkustajakoneiden määrän. Vuonna 2029 lentoyhtiöillä on ennusteen mukaan käytössä hieman eli 29 000 matkustajakonetta ja 3350 rahtikonetta. Niiden laivastoissa oli viime vuonna 14 240 matkustajakonetta ja 1550 rahtikonetta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.