Mainos

Air France liittoutuu Deltan kanssa

Ranskalainen lentoyhtiö Air France ja amerikkalainen Delta Airlines ovat ilmoittaneet muodostavansa uuden suurten lentoyhtiöiden yhteistyöliiton.

Sopimus kattaa markkinoinnin yhteensovittamisen ja yhteistyön kaikilla aloilla, joissa voidaan saavuttaa säästöjä.
Air France oli aiemmin sanonut valitsevansa yhteistyökumppanikseen joko Deltan tai Continental Airlinesin, joiden kummankin kanssa sillä on jo yhteistyösopimus. Analyytikoiden mielestä Delta oli ranskalaisyhtiölle looginen valinta, sillä Deltalla ei ollut vielä suurta liittolaista Euroopassa.

Delta toivoi sopimuksen julkistamistilaisuudessa, että sen eurooppalaisilla yhteistyökumppaneilla, sveitsiläisellä Swissairilla, belgialaisella Sabenalla ja itävaltalaisella Austrian Airlinesilla tulee olemaan merkittävä rooli uudessa liitossa.
Swissair ja Sabena ilmoittivat kuitenkin tänään ryhtyvänsä yhteistyöhön American Airlines -lentoyhtiön kanssa samalla kun ne jatkavat liittoaan Deltan kanssa. Deltan pääjohtajan Leo Mullinin mukaan Deltan yhteistyö Swissairin kanssa jatkuu vuoden, pari. Atlantasta Georgiasta käsin toimiva Delta on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin lentoyhtiö American Airlinesin ja United Airlinesin jälkeen. Continental puolestaan suunnittelee liittyvänsä Northwestin, KLM:n ja Alitalian liittoon.

Raskaiden tappioiden kaudesta selvinnyt Air France on British Airwaysin ja Lufthansan jälkeen Euroopan kolmanneksi suurin lentoyhtiö. EU:n komission vaatimuksesta Air France yksityistettiin äskettäin osittain. Tämä oli ehto yhtiön saamalla suurelle valtionavulle.

Allianssit yleistymässä

Lentoyhtiöiden liittoutumat ovat yleistymässä kilpailun kiristyessä. Viisi suurta yhtiötä, saksalainen Lufthansa, skandinaavinen SAS, amerikkalainen United Airlines, kanadalainen Air Canada ja thaimaalainen Thai Airways muodostivat toukokuussa 1997 Tähtiallianssiksi kutsumansa liiton, johon tulivat myöhemmin mukaan brasilialainen Varig ja Singapore Airlines.

Syyskuussa 1998 brittiläinen British Airways ja amerikkalainen American Airlines muodostivat toisen suuren yhteistyöliiton, Oneworld-allianssin, yhdessä kanadalaisen Canadian Airlinesin, hongkongilaisen Cathay Pacificin ja australialaisen Quantasin kanssa. Oneworldiin liittyivät myöhemmin myös Finnair ja espanjalainen Iberia.
Nämä seitsemän lentoyhtiötä kuljettavat vuosittain 206 miljoonaa matkustajaa 680 kohteeseen 143 maassa.

Finnairilla ja American Airlinesilla on huhtikuusta saakka ollut yhteiskoodattuja lentoja Helsingin ja New Yorkin välillä - kesäkaudella myös Helsingin ja San Franciscon välillä - sekä joillakin Yhdysvaltain sisäisillä reiteillä. Esimerkiksi New Yorkin lennot lennetään Finnairin koneilla, joissa American Airlinesilla on tietty paikkakiintiö.
Finnair on myös siirtynyt käyttämään American Airlinesin terminaalia New Yorkin Kennedyn lentokentällä entisen yhteistyökumppaninsa Deltan terminaalin sijasta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.