Mainos

Air Finlandin lentäjät peruivat lakot

Air Finlandin lomalentoja ensi keskiviikkona uhannut lakko peruuntuu. Lentäjiä edustava Akavan erityisalat ilmoitti tänään peruuttavansa työtaistelun sen jälkeen, kun työtuomioistuin totesi aiemman lakon laittomaksi.

Tuomioistuin määräsi keskiviikkona alkaneesta vuorokauden mittaisesta työtaistelusta noin 4000 euron sakot. Lentäjät olivat ilmoittaneet järjestävänsä uudet päivän mittaiset lakot kahtena seuraavana keskiviikkona.

Air Finlandin mukaan lakko on laiton, koska vuodenvaihteessa päättyneessä sopimuksessa on kirjaus sen voimassaolosta kuuden kuukauden ajan. Lentäjien sopimus päättyi vuoden lopussa. Lentäjät katsovat irtisanoneensa sen lokakuussa.

Työtuomioistuimen mukaan sopimuksen kesäkuussa päättyvä niin sanottu jälkisuoja koskee myös työrauhavelvoitetta. Laillisina lakot voisi toteuttaa heinäkuussa. Työrauhavelvoite koskee myös pari viikkoa kestänyttä ylityökieltoa, joka on aiheuttanut aikataulujen viivästymisiä.

Keskiviikon työnseisaus aiheutti viivästymisiä useille lennoille Thaimaahan. Korvaavat lennot ostettiin muilta yhtiöiltä.

"Työtuomioistuimen kanta yllättävä"

Työnantaja vei kanteen työtuomioistuimeen pari päivää ennen lakkoa. Lentoyhtiötä edustavan Erityispalvelujen työnantajaliiton asiantuntija Jyrki Silventoinen ilmoitti tänään nostavansa uuden haasteen, jos työtaistelut jatkuvat. Lisäksi yhtiö on harkinnut vahingonkorvauskanteen nostamista.

Akavan erityisalojen lakimies Kari Eskola sanoo pitävänsä työtuomioistuimen kantaa yllättävänä.

- On uudenlaista työmarkkinakäytäntöä, että työrauhavelvollisuus jatkuu, vaikka työehtosopimus on päättynyt ja sovittelun aikana käydyt neuvottelut katkenneet. Lakon laillisuutta ei ole millään tavalla kyseenalaistettu osapuolten neuvottelujen tai piirisovittelijan johdolla käydyn sovittelun aikana.

Eskolan mukaan kiistan pitkittyminen ajaa lentäjät ulos yhtiöstä etsimään siedettäviä työoloja. Kiistan aiheena ovat olleet etenkin työajat ja ulkomailla olon pituus. Lentäjät ovat kaksi kertaa hylänneet piirisovittelija Esa Lonkan sovintoesitykset. He tekivät oman esityksensä maanantaina.

Lentäjät korostavat valmiuttaan edelleen neuvotella työnantajapuolen kanssa. Uusista neuvotteluista ei ole toistaiseksi sovittu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.