Air Finlandin jättikonkurssista käynnistyi rikostutkinta

Air Finlandin konkurssipesästä on käynnistynyt talousrikostutkinta. Air Finlandin entinen toimitusjohtaja hakee parhaillaan lentotoimintalupaa uudelle lentoyhtiölle.

Lentoyhtiö Air Finlandin konkurssipesästä on käynnistynyt rikostutkinta. Rikosnimikkeitä on useita; valmismatkaliikerikos, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä velallisen epärehellisyys. Epäiltyjä on useita, joukossa myös Air Finlandin entinen toimitusjohtaja. Itä-Uudenmaan poliisi on aloittanut asiassa tutkinnan.

Toimitusjohtaja kiistää rikokset

Air Finlandin konkurssipesän selvitystä jatketaan julkisin varoin. Julkisselvityshakemuksessa pesänhoitaja kirjoitti: ”Velallisyhtiön toiminnassa on ilmennyt perusteita epäillä merkittäviä väärinkäytöksiä”. Ne tulivat ilmi alustavassa erityistilintarkastuksessa, jossa havaittiin syytä epäillä merkittäviä virheitä kirjanpidossa.

MTV uutiset tavoitti Air Finlandin entisen toimitusjohtajan, Mika Heleniuksen. Hän kiistää syyllistyneensä rikoksiin ja pitää tutkintaa virheellisenä. Hän korostaa, että kansainvälisillä tilintarkastusyhteisöillä ei ole ollut huomautettavaa Air Finlandin kirjanpidosta tai hallinnosta. Konkurssipesän esittämät erityistilintarkastuksen väitteet on hänen mukaansa perusteellisesti kumottu useiden talousasiantuntijoiden toimesta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt tutkintapyynnön valmismatkaliikerikoksesta, jota Itä-Uudenmaan poliisi tutkii.

Velkojien määrällä mitattuna Air Finlandin konkurssipesä on viime aikojen suurin Suomessa. Velkojia on noin kuusituhatta.

Air Finland perustettiin vuonna 2002. Yhtiö teki reittilentoja muun muassa Espanjaan ja hakeutui konkurssiin kesällä 2012.

Toimitusjohtaja hakee uutta lentoliikennelupaa

Air Finlandin entinen toimitusjohtaja on jo perustamassa uutta lentoyhtiötä. Viking International Airlines-niminen yhtiö on hakenut liikenteen turvallisuusvirastolta Trafilta lentotoimintalupaa. Luvan käsittely - sen jälkeen kun hakemus on täydellinen - kestää kolmesta kuuteen kuukautta. Hakemuksen käsittely Trafissa on kesken.

Pelkkä lentotoimintalupa ei riitä. Lentoliikenteen aloittamiseksi tarvitaan kaksi muuta lupaa, liikennelupa ja lentokelpoisuuden hallintaorganisaation hyväksyntä. Liikenneluvan myöntämiseen vaikuttaa EU-asetus, jossa todetaan, että toiminnanharjoittajilla on oltava hyvä maine. Heitä ei esimerkiksi ole saanut julistaa henkilökohtaiseen konkurssiin.

Uutisjutussa on käytetty arkistokuvaa. Kuvan henkilöt eivät liity rikosepäilyihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja