Mainos

Air Europa kiistää matkustajien joutuneen vaaraan

Suomalaismatkustajia viikonloppuna pelästyttäneen espanjalaisen lentokoneen tekninen vika ei Air Europa -lentoyhtiön mukaan aiheuttanut matkustajille minkäänlaista vaaraa. Kotimaahan palaavia suomalaisturisteja kuljettanut kone joutui koneessa ilmenneen vian vuoksi palaamaan takaisin Las Palmasiin kesken lennon.

Lentoyhtiön mukaan mm. happinaamarit esille saanut tekninen häiriö on ollut hytin painejärjestelmässä. Koneen moottoreissa ei yhtiön mukaan ollut vikaa. Osa matkustajista arveli koneiden pysähtyneen kesken lennon.

Air Europa lentoyhtiön kaupallisen johtajan Richard Clarkin mukaan koneen palaaminen kentälle johtui siitä, että lentäjä noudatti lentokoneenvalmistaja Boeingin turvallisuusohjeita.
-Kone oli kaksi päivää aiemmin ollut normaalissa turvallisuustarkastuksessa Monarch-Lutonissa, ja sillä oli päivää ennen ongelmalentoa lennetty useita kertoja ilman häiriöitä, sanoo Clark suomalaisille matkatoimistoille lähettämässään tiedotteessa.

Tiedotus matkustajille ei toiminut lainkaan

Suomalaiset matkatoimistot lähettivät espanjalaiselle Air Europa -lentoyhtiölle selvityspyynnön asiasta. Jatkotoimenpiteisiin ryhdytään tarvittaessa, mikäli espanjalaisviranomaisten tutkimuksista löytyy siihen aihetta.
-Tässä vaiheessa arvosteltavaa löytyy lähinnä huonosta tiedonkulusta matkustajille lennon aikana ja sen jälkeen, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Heinonen.
-Olemme lentäneet Air Europan koneilla vasta viisi lentoa, joten yhtiön luotettavuutta ei voida sen pohjalta vielä arvioida. Pari viikkoa sitten sattui yksi myöhästyminen, kertoo Heinonen.

Fritidsresorin toimitusjohtaja Mauri Rytkösen mukaan ongelmia ei ole ollut.
-Olemme olleet Air Europan kanssa yhteistyössä vuosikaudet ja käyttäneet heidän koneitaan muualla Skandinaviassa erittäin paljon. Mitään ongelmia ei ole koskaan aikaisemmin ollut, ja pidämme lentoyhtiötä hyvin luotettavana, arvioi Rytkönen.

Ainakin Fritidsresor, Aurinkomatkat ja Hasse lähettivät omat selvityspyyntönsä Espanjaan.
-Ensin on selvitettävä, mitä on todella tapahtunut. Odotamme espanjalaiselta lentoyhtiöltä mahdollisimman pikaista selvitystä asiasta. Jos esimerkiksi käy ilmi, että tapahtuma on aiheutunut inhimillisistä tekijöistä, syyt pyritään heti korjaamaan, sanoo Rytkönen.

Matkustajat havaitsivat savua ja moottorivian

Kotimaahan palaavat suomalaisturistit selvisivät säikähdyksellä lauantaina, kun heitä kuljettanut espanjalaisen Air Europa -yhtiön kone joutui koneessa ilmenneen vian vuoksi palaamaan takaisin Las Palmasiin kesken lennon.

Kun Las Palmasista lähtenyt kone oli lentänyt jonkin aikaa Atlantin yllä, sen happinaamarit ponnahtivat automaattisesti esiin, ja kone menetti korkeuttaan. Hätääntyneet matkustajat tunsivat myös savun hajua, ja jotkut arvelivat jopa koneen moottoreiden pysähtyneen hetkeksi.

Matkustajille kerrottiin takaisinpaluun syyksi, että koneessa on liikaa painoa ja ilmastointijärjestelmässä on vikaa. Koneessa oli yhteensä 184 Aurinkomatkojen, Hassen ja Fritidsresorin matkustajaa.

Apulaisjohtaja Reijo Lamberg ilmailulaitoksen lentoturvallisuushallinnosta toteaa, että todellista syytä koneen palaamiseen on hyvin vaikea arvioida. Happinaamarit tulevat lentokoneessa automaattisesti esiin silloin, kun ilmanpaine koneen sisällä putoaa niin paljon, että siitä on matkustajille haittaa. Naamarit voivat tulla esiin myös, jos niitä säätelevään turvajärjestelmään tulee vika.

Koska suomalaisia lennättänyt yhtiö on espanjalainen, mahdollisen vaaratilanteen tutkinnan ja raportoinnin hoitavat Espanjan ilmailuviranomaiset. Raportti toimitetaan aikanaan myös suomalaisille ilmailuviranomaisille, mutta tapauksen selvittely saattaa kestää kauankin.
-Jos tapauksesta tehdään pienimuotoinen onnettomuustutkimus, saattaa kulua vuosikin ennen kuin lopullinen raportti saadaan meille, arvioi Reijo Lamberg lentoturvallisuushallinnosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.