Mainos

Aiotko voittaa illan Eurojackpotin? Älä ainakaan maksa velkojasi pois

Tänään illalla arvotaan Eurojackpot-arvonnassa huima 47 miljoonan euron jättipotti. Jos sattuisit voittamaan päävoiton, niin mitä tekisit rahoilla? Ostaisitko kenties uuden auton ja talon? Vähintään ainakin velat pois, eikö vain?

– Ei missään nimessä kannata tehdä sitä suomalaista perusajatusta, että minulla ei saa olla lainaa, maksan ne pois. Siitä ajatuksesta pitäisi pystyä irtautumaan, Op-Pohjolan Private pankinjohtaja Harri Laitinen toteaa suoraan.

Ja miksi niitä lainoja ei kannata maksaa heti pois?

– Lainojen korot ovat tällä hetkellä hyvin alhaalla. Silloin rahan käyttäminen lainan poismaksuun ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa toimia, koska rahalle voidaan saada parempi tuotto sijoitusmarkkinoilta ja jostain toisesta tuotteesta. Sitten myöhemmin, varainhoitajan kanssa, voisi katsoa oikean hetken, milloin lainat olisi hyvä maksaa, Laitinen neuvoo ja lisää;

– Useita lottovoittajia urani aikana tavanneena, minun täytyy ensiksi sanoa, että maltti on valttia. Se miljoona tai kaksi häviää hyvin äkkiä. Etenkin jos tehdään nopeasti päätöksiä mitä rahalle tehdään.

Pankit: Hajauta potti

Mihin valtava voittosumma pitäisi sitten laittaa talteen? Nordean varallisuudenhoidon johtaja Jari Ohrankämmen toteaa, että mahdollisuuksia on lukemattomia. Yksi asia nousee kuitenkin kaiken edelle: 

– Ylipäätään kun tuollaista summaa lähdetään sijoittamaan, niin on varmistettava summan hajauttaminen. Tämä tarkoittaa, että sijoitukset täytyy hajauttaa moneen eri omaisuusluokkaan ja tietysti myös sijoituskohteeseen. Hajauttaminen tarkoittaa esimerkiksi siis sitä, että pitää miettiä miten paljon summasta laitetaan korkomarkkinoille, eli matalariskisempiin sijoituksiin ja miten paljon osakemarkkinoille. Tietysti sitten nämä muut sijoitusmuodot, kuten kiinteistöt, asunnot ja muut tällaiset täytyy miettiä läpi.

Vältä rahan makuuttamista tilillä

Ohrankämmen ja Laitinen varoittavat molemmat siitä, että tilille ei voittorahoja kannatta jättää.

– Korkotaso on erittäin matala, joten jos rahoja pitäisi vain tilillä, niin rahojen arvohan vaan laskisi koko ajan. Inflaatio on korkeampi kuin tuotto, mitä tilillä olevalle rahalle saa, kertoo Ohrankämmen.

Kumpikin varallisuudenhoidon asiantuntija kannattaa sitä, että jättipotin voittaja palkkaisi itselleen varainhoitajan.

– Paljon pienemmälläkin summalla kannattaa avustajasta maksaa, eli ehdottomasti suosittelisin käyttämään varojen hoidossa asiantuntijan apua, Ohrankämmen sanoo.

– Kyllähän tikkaa voi heittää kuka vaan. Se 47 miljoonaa on todellakin niin valtava summa, että se tahtoo mennä niin, että kenelläkään meistä ei yksin riitä se käsittämiskyky. Sen takia olisi hyvä olla sellainen kumppani, jonka kanssa pystyy luottamuksella käymään asioita läpi, sen sijasta, että yksin katsoisi uutisia ja lukisi lehtiä ja esitteitä ja tekisi niiden perusteella päätöksiä, Laitinen perustelee varainhoitajan palkkaamista.

Sijoittaminen on tarkkaa työtä

Sijoittamisessa on mahdollista ottaa riskejä ja rikastua entisestään. Osakemarkkinat ovat pitkään ollut se perinteisin tapa saada korkeaakin voittoa. Parhaimmillaan Ohrankämmen arvioi tuoton olevan noin 7-8 prosenttia vuodessa. Toinen vaihtoehto on sijoittaa rauhallisemmin.

– Matalariskisissä sijoituksissa ei ole suurta riskiä. Silloin voittorahat kannattaa sijoittaa pääosin korkomarkkinoille, jonkinnäköisiin talletuksiin, pitkän ja lyhyen aikavälin korkorahastoihin ja pienellä painotuksella sitten osakemarkkinoille, koska hyvin suurella todennäköisyydellä ollaan silti 5-10 vuoden kuluttua plussalla, Ohrankämmen neuvoo.

Laitinen olisi varovainen sijoittaja.

– Jos itse saisin tällaisen sijoituspotin yhtäkkiä, niin aika varovaisella asenteella lähtisin sijoittamaan. En lähtisi ajattelemaan maksimivoittoja, vaan minkälaisen tulovirran minä siitä rahasta haluaisin itselleni jatkossa. Mihin minä olisin tyytyväinen, ja sitten nauttisin siitä sijoituksen tuomasta arvon noususta.

Kierroksen peliaika päättyy tänään klo 20. Arvontaa voi seurata MTV3-kanavalla kello 0.35.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.