Ainutlaatuinen kokeilu: Voiko matematiikan oppikirjan kirjoittaa yhdessä viikonlopussa?

Joukko matematiikan osaajia aikoo tuottaa tulevan viikonlopun aikana lukiomatematiikan oppikirjan.

Oppikirjamaratoniksi nimetyssä tapahtumassa kirjoitetaan sähköinen kirja, jota saa kopioida ja muokata vapaasti. Samankaltaisilla menetelmillä on tehty aikaisemmin esimerkiksi avoimen lähdekoodin ohjelmia ja käyttöohjeita.

Kyseessä on ainakin Suomessa ensimmäinen kerta, kun tällä tavalla tehdään oppikirjaa.

– Ideoita kirjaan on paljon, osa niistä radikaalejakin. Tärkeintä on kuitenkin kokeilla, pystytäänkö tällainen kirja ylipäätänsä tekemään, kertoo hankkeen vetäjä, lehtori Vesa Linja-aho Metropolia-ammattikorkeakoulusta.

Hän huomauttaa, että siinä missä perinteisten oppikirjojen muokkaaminen on kiellettyä, tässä hankkeessa syntyvästä kirjasta voi kuka tahansa tehdä vapaasti omia versioitaan.

– Jos opettajan mielestä joku kohta on kirjoitettu huonosti, hän voi muokata kirjaa omaan opetukseensa sopivaksi.

"Emme halua Guinnessin ennätystenkirjaan"

Työ alkaa huomenna aamuyhdeksältä Metropolia-ammattikorkeakoululla Helsingissä. Pilliin puhalletaan sunnuntai-iltana, kun työ ollaan valmiita päästämään käsistä.

Aivan puhtaalta pöydältä porukka ei kuitenkaan lähde liikkeelle, sillä kirjan sisältöä on jo hahmoteltu sähköpostitse.

– Jos menisimme vain suoraan johonkin tilaan, kuluisi helposti tunteja pelkkään ihmettelyyn. Ensisijainen tavoite on oppikirja, ei päästä Guinnessin ennätystenkirjaan.

Kun kaikki tietävät, mitä pitää saada aikaiseksi hyvinkin rajallisessa ajassa, työstä tulee suoraviivaisen tehokasta.

– Ei ole varaa väitellä jostain yksityiskohdasta kahta tuntia, Linja-aho kuvaa.

Asiantuntemusta porukassa riittää, sillä parinkymmenen vapaaehtoisen joukossa on useita matematiikan tohtoreita. Osa ihmisistä on mukana koko viikonlopun, osa on mukana yksittäisiä päiviä, tai tekevät töitä etänä.

– Nuorimmat kirjoittavat yöllä, vanhemmat päivällä. Yksi tohtoreista tekee oikolukua Oxfordista käsin.

Versiot liikkuvat verkossa

Työssä käytetään verkkopohjaista GitHub-versionhallintaa, jonka ansiosta kuka tahansa voi seurata kirjan edistymistä ja tehdä ehdotuksia. Tekstin ladonnassa käytetään LaTeX-ohjelmaa, joka selviytyy matemaattisista kaavoista paremmin kuin tavalliset toimisto-ohjelmistot.

Linja-ahon mukaan työnjako pidetään vapaana, vaikkakin osa on jo ilmoittanut haluavansa tehdä juuri teoriaa, esimerkkilaskuja tai harjoitustehtäviä.

– Tekemisessä pidetään aika luovaa anarkiaa. Kunhan ei vain tehdä päällekkäistä työtä, kaikki menee hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat