Ainutlaatuinen innovaatio Suomesta – tieto liikkuu sormestasi sähköisesti

Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä on kehitetty mielenkiintoinen innovaatio, jonka avulla tietojen siirto eri laitteiden välillä helpottuu merkittävästi.

VTT:n teknologialla sormus, rakennekynsi, ranneke tai älyrannekello toimii käyttöliittymänä, jolla tiedostot voidaan siirtää suoraan näytöltä toiselle koskettamalla. VTT:ltä kerrotaan, että uusi tekninen ratkaisu on ensiaskel siihen suuntaan, että jo lähitulevaisuudessa esineet ja korut toimivat vuorovaikutteisesti ja pilvipalvelun kautta.

– Olemme lähteneet suunnittelemaan tätä tekniikkaa käyttäjälähtöisesti. Pyrimme siihen, että se on intuitiivinen ja helppokäyttöinen, johtava tutkija Jani Mäntyjärvi kertoo MTV3 Uutisille.

VTT:n kehittämän ratkaisun ansiosta esimerkiksi kuvia, linkkejä ja muita tiedostoja voidaan ottaa, antaa ja jakaa nykyistä vaivattomammin suoraan kosketusnäytöltä toiselle. Siirron mahdollistaa esimerkiksi kynteen tai sormukseen kiinnitettävä pieni muistisiru. Tieto siirtyy näytöltä langattomasti sirulle, jonka kautta se voidaan sitten jakaa toisen laitteen näytölle.

InTouch-järjestelmän avulla voi siirtää tiedostoja suoraan tai pilvipalvelun kautta. Mäntyjärvi kertoo, että käytännössä tämänhetkisen ratkaisun avulla laitteiden välillä siirretään suoraan pieniä kuvia ja nettilinkkejä. Suurempien tiedostojen liikuttelu on tapahtunut pilvipalvelun kautta.

Käyttäjälle yksinkertainen ratkaisu

Käyttäjän kannalta innovaatio on hyvin yksinkertainen:

Esimerkiksi rakennekynnellä voi koskettaa toisella näytöllä olevaa tiedostoa, jolloin se siirtyy kynteen ja sitä kautta kaverin kännykkään.

VTT:n mukaan uusi käyttöliittymä-konsepti mahdollistaa täysin uudenlaiset, vuorovaikutteiset laitekategoriat ja samalla uuden liiketoiminnan syntymisen. Sovelluskohteita voivat olla eri käyttöjärjestelmiä käyttävät digitaaliset laitteet, autot, teollisuus, logistiikka ja terveysala.

Innovaatiosta on jätetty myös patenttihakemus.

InTouch-käyttöliittymä toimii kosketusnäyttöjen kanssa ja dr on NFC-standardin mukainen.

VTT:n mukaan myös turvallisuus ja yksityisyys kyetään säilyttämään integroitavien turvallisuustoimintojen ansiosta.

Testauksessa käytetty älypuhelimia ja tabletteja

Testivaiheessa tiedostojen siirtoon on käytetty kahden eri laitevalmistajan älypuhelimia ja tabletkoneita, joissa on ollut käytössä Googlen Android-käyttöjärjestelmä. Laitteisiin on ensin asennettu ohjelmisto, joka mahdollistaa tiedonsiirron.

VTT:n testilaitteisiin on lisäksi ympätty näytön ympärille ylimääräinen antenni, jonka avulla siirto tapahtuu langattomasti nopeasti näytöltä sirulle ja taas sirulta toiselle näytölle

Lähitulevaisuuden tekniikkaa

Teknologiaa on kehitetty tämän vuoden ajan.

– Alkuvuodesta tehtiin alustavia kokeiluja, että millä teknologioilla tämäntyyppisiä ratkaisuja pystyy tekemään. Muistisirun sisältävä sormus tehtiin 3D-tulostimella kesän aikana, kertoo Mäntyjärvi.

Valmiiseen myytävään tuotteeseen on vielä hieman matkaa.

– Hyvinkin realistista kuitenkin on, että tämäntyyppisiä tuotteita voitaisiin nähdä jo ensi vuoden aikana kauppojen hyllyllä, pohtii Mäntyjärvi.

Mäntyjärvi kertoo, että innovaatiota kohtaan on ollut jo kiinnostusta.

– Kyllä tämä mielenkiintoinen aihe näyttää olevan ja ajankohtainenkin kaiken lisäksi. Jos ajattelemme tulevaisuuden teknologiatrendejä niin kyllä tällaiset sulautetut järjestelmät löytävät tiensä yhä uusiin ja uusiin laitteisiin. Kyllä tässä on tulevaisuudessa mahdollisuus, että meillä olisi eri valmistajien laitteiden kanssa tiedonsiirrossa hyvinkin saumattomasti toimivia järjestelmiä, kiteyttää Mäntyjärvi.

Lue myös:

    Uusimmat