Mainos

"Ainoa tapa saada arvokas loppu elämälle" – talouskriisi ajaa itsemurhiin Kreikassa

Apteekkari Dimitris Kristoulas ampui itsensä Syntagman aukiolla Ateenassa huhtikuussa. Hänestä on tullut kansallinen toivottomuuden ja "poliittisten itsemurhien" symboli.

– Tämä oli ainoa tapa saada arvokas loppu elämälleni. En halunnut nähdä itseäni kaivelemassa jätteiden seasta ruokaa, 77-vuotias Kristoulas kirjoitti viestissään.

Ennen talouden romahdusta kreikkalaisten itsemurhaluku oli maailman pienimpiä - 2,8 sataatuhatta ihmistä kohti vuodessa. Viime vuonna itsemurhia arvioidaan olleen noin 5 sataatuhatta kohti.

Luku on edelleen moninkertaisesti pienempi kuin Suomessa. Vuoden 2009 tilaston mukaan Suomessa tehtiin lähes 20 itsemurhaa sataatuhatta ihmistä kohti.

– Kyse ei ole vain hyvästä säästä. Kreikka maa, jossa kaikki puhuvat toisilleen. Aina löytää jonkun, jolle kertoa murheistaan, selittää psykoanalyytikko Nikos Sideris.

– Perheiden ja ystävien tukiverkostot ovat niin voimakkaita. Verkostot ovat edelleen olemassa, mutta tämä kriisi on liikaa joillekin.

Musta huumori auttaa

Psykiatrian professori Nikiforos Angelopoulos on hoitanut muun muassa huonekaluyrittäjää, joka on irtisanonut työntekijöitään. Mies kärsi vaikeasta masennuksesta.

– Hän ei pystynyt nukkumaan eikä syömään. Hän ei kestänyt menestyneen yrityksen murenemista, Angelopoulos kertoo.

Yrittäjä on käynyt vastaanotolla neljän kuukauden ajan. Hän on saanut myös lääkkeitä.

– Hän voi jo paremmin. Hän on hyväksynyt sen, että mikä on tapahtunut on tapahtunut.

Osa potilaista on menettänyt kaikki säästönsä. Angelopoulos ei kuitenkaan lopeta kenenkään hoitoa rahattomuuden takia. Jotkut maksavat sadan euron tuntitaksasta puolet, jotkut eivät mitään.

Toiset suhtautuvat kriisiin mustalla huumorilla, ja yleistykset aina elämänmyönteisistä kreikkalaista huvittavat.

– Kreikkalaiset olivat aikanaan hyvin iloisia, koska elimme varoilla, jotka eivät meille kuuluneet, naurahtaa Ateenassa myyjänä työskentelevä Dimitris Nikolopoulos, 37.

– Joskus on kohdattava todellisuus. Rahat eivät olleet meidän.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.