Ainakin pieni rauhanvälittäjä

Mystinen valkoisten rekkojen kolonna lähestyy Ukrainan rajaa, ja taistelut Venäjän tukemien separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen kesken käyvät raivoisina. Silti tai ehkä juuri siksi torstain kohahduttavin uutinen on tämä: presidentti Sauli Niinistö tapaa perjantaina Sotshissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Onko jotain tapahtumassa? Yritetäänkö Ukrainan kriisiin diplomaattista ratkaisua? Onko Suomella siinä jokin rooli?

Niinistö itse toppuutteli odotuksia matkan päämääristä ja omasta osuudestaan. Hänen mukaansa kyse on yrityksestä avoimen keskusteluyhteyden luomiseksi Venäjään. Samalla on mahdollista päästä perille Putinin aikomuksista.

”En ollenkaan kuvittele olevani joku suuri rauhanvälittäjä”, Niinistö sanoi.

Ehkäpä pieni rauhanvälittäjä kuitenkin.

Niinistö astuu perjantaina maailmannäyttämölle. Hän astuu maailmannäyttämölle tilanteessa, jossa diplomaattinen ratkaisu kriisiin on päivä päivältä muuttunut yhä etäisemmäksi vaihtoehdoksi ja tilalle on tullut sodan arvaamaton dynamiikka.

Ei Angela Merkel, ei Francois Hollande vaan juuri Sauli Niinistö on viikkokausiin ensimmäinen läntinen valtionpäämies, joka tapaa Putinin silmästä silmään.

Sotshin-matkan merkitystä ei pidä yliarvioida, mutta ei sitä voi nykytilanteessa aliarvioidakaan.

Diplomaattipiireissä Niinistön retkeä on luonnehdittu rohkeaksi ellei peräti ”korkean riskin” tempaukseksi. Eihän varmasti tiedetä edes sitä, kaipaako Putin tilanteeseen minkään sortin välittäjää.

Riskejä liittyy myös tapaamisen jälkeiseen viestintään. Suomi ei suin surminkaan halua, että Niinistön matkasta syntyy kuva, että kyseessä olisi irtiotto EU-linjasta. Joku Venäjällä voisi tällaista haluta.

Mutta riskeistä huolimatta Suomen ulkopoliittinen johto on ajatellut, että jotain on tehtävä. Niin suuri on Ukrainan kriisin leviämisen riski. ”Suomen tasavallan presidentillä on velvollisuus tehdä kaikki, mikä on mahdollista”, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat