Mainos

Ainakin 46 kuollut Groznyin pommi-iskussa

Ainakin 46 ihmistä sai surmansa kahdessa voimakkaassa räjähdyksessä Groznyissä.

Tshetsheeniviranomaisten mukaan ainakin 46 ihmistä sai surmansa ja yli 70 haavoittui, kun itsemurhapommittajat räjäyttivät kaksi pommia Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa tänään.

Räjähdykset tapahtuivat Tshetshenian venäläismielisen hallituksen rakennuksen edessä. Tshetshenian sisäministerin mukaan pommittajat liikkuivat kuorma- ja henkilöautolla. He ajoivat rakennusta ympäröivän aidan läpi ja kohti rakennusta. Iskijät räjäyttivät itsensä ja ajoneuvonsa rakennuksen vieressä.

Venäjän NTV-television mukaan pommeilla lastatut autot räjähtivät muutaman sekunnin välein ja räjähdykset tuhosivat viisikerroksisen rakennuksen pahoin. Paikallisviranomaisen mukaan tavallisena työpäivänä rakennuksessa on noin 150-200 ihmistä töissä.

Iltaan mennessä rakennuksen raunioista oli pelastettu viisi ihmistä. Pelastustöitä vaikeutti kuitenkin pimeyden laskeutuminen, sillä kaikki sähköt tuhoalueelta olivat poikki. Joitakin uhreja jouduttiin leikkaamaan kynttilöiden valossa, kertoi varasisäministeri Gennadi Korotkin Venäjän televisiolle.

Venäläisten uutistoimistojen mukaan Tshetshenian venäläismielisen hallituksen johtaja, Ahmad Kadyrov tai maakunnan pääministeri Mihail Babich eivät olleet räjähdysten sattuessa rakennuksessa. Räjähdyshetkellä Moskovassa ollut Kadyrov syytti iskusta tuoreeltaan Tshetshenian kapinallispresidenttiä Aslan Mashadovia. Kadyrov sanoi "olevansa varma, että Mashadov on tämän tragedian lietsoja ja organisoija".

"Terroristit hallitsevat yhä"

Kadyrovin mukaan heikot turvatoimet edesauttoivat iskun onnistumista.

-Miten terroristit onnistuivat pääsemään hallintorakennukseen? Vartijoiden toimet on tutkittava, Kadyrov vaati. Kadyrov sanoi kuitenkin uskovansa, ettei turvatoimien kiristämisestä tai erikoisoperaatioista ole mitään hyötyä enää tällaisen teon jälkeen.

-Olemme tehneet sillä tavalla monta kertaa, mutta onko siitä ollut mitään hyötyä? Terroristit hallitsevat edelleen Groznyia, Kadyrov sanoi.

Venäjän turvallisuusjoukot sulkivat tänään kaikki Groznyiin johtavat tiet. Samoin turvatoimia Moskovan ympäristössä sekä liikenteen solmukohdissa kuten rautatie-, lento- ja metroasemilla kiristettiin.

Tshetsheenisissien verkkosivuston kavkaz.orgin mukaan nimettömänä pysytellyt tshetsheenikomentaja on ilmoittanut "tshetsheenimarttyyrien räjäyttäneen rakennuksen".

Tshetsheniasta vastaava Venäjän hallituksen ministeri Stanislav Iljasov saapui paikalle pian räjähdyksen jälkeen:

-Tärkein asia on pelastustöiden jatkaminen ja raunioiden raivaaminen. Yritämme pelastaa ne, jotka voidaan pelastaa ja viemme haavoittuneet sairaaloihin, Iljasov selvitti.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

(Kymmenen uutiset 27.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.