Ainainen valittaja sekä muut ärsyttävät kaverityypit – näin kohtaat hankalat tilanteet

Jokaisella meillä on omat ärsyttävät puolemme, myös ystävillämme. Toinen ystävä on krooninen myöhästelijä, toinen taas järjettömän kilpailunhaluinen. Lue seuraavat vinkit ja opi, kuinka tulla paremmin toimeen hankalien ystäviesi kanssa.

Ystävyydestä haluaa pitää kiinni, vaikka ystävällä olisikin muutavia raivostuttavia tapoja. Miten kannattaa suhtautua esimerkiksi ystävään, joka on ainainen valittaja?

Krooninen myöhästelijä

Seuraava tilanne on monille hyvin tuttu: odotamme baarissa, ravintolassa tai teatterissa ystäväämme, joka ei tunnu omistavan kelloa – tai ei ainakaan osaa katsoa sitä. Ystävä ei ymmärrä ajan olevan kallisarvoista, eikä tajua olevansa epäkunnioittava sinua kohtaan myöhästyessään säännöllisesti.

Ystävät, jotka ovat aina myöhässä, eivät kovin helposti muuta tapojaan huolimatta siitä, mitä sanot. Jos haluat kertoa ystävällesi, miltä sinusta tuntuu, yritä muotoilla asia yksinkertaisesti ja ei-syyllistävästi.

Jos hän ei kiinnitä huomiota sanoihisi, muuta taktiikkaa. Yritä välttää sellaisia tapaamisia, jotka ovat sidottu tiettyyn tarkkaan aikaan. Älä siis esimerkiksi sovi lähteväsi ystäväsi kanssa elokuviin. Jos olet menossa myöhästelevän ystäväsi kanssa drinkeille, pyydä mukaan kolmas ystävä. Tai ehdota tapaamista sellaisessa paikassa, jossa viihdyt hyvin myös yksin.

Kilpailunhaluinen ystävä

Sinä kerrot ylennyksestäsi, hän kertoo töissä voittamastaan palkinnosta. Hänen asuntonsa on sinun asuntoasi kauniimpi, ja hänen poikaystävänsä sinun poikaystävääsi söpömpi. Jos ihmisen täytyy kilpailla kaikista asioista ystäviensä kanssa, se on merkki hänen kokemastaan epävarmuuden tunteesta. Ystävä tuntee olonsa hyväksi vain, kun hän asettaa itsensä muita korkeammalle.

Sinun kannattaa yrittää suhtautua ystäväsi kilpailunhaluisuuteen kohteliaisuutena itseäsi kohtaan. Ehkä ystäväsi hyppää vaikka kaivoon kunhan vain sinä teet sen ensin, koska hän haluaa olla kuten sinä.

Jos tämä ei toimi, ja uskot, että ystäväsi tahtoo pelkästään olla kaikessa sinua parempi, puhu asiasta hänelle suoraan: "Tiedän, että välität minusta, mutta kun kerron sinulle jotakin elämästäni, minusta tuntuu, ettet lainkaan kuuntele, vaan siirryt suoraan puhumaan itsestäsi. Toivon, että me molemmat voisimme olla onnellisia toistemme saavutuksista".

Jos hän ystävä tämänkään jälkeen muuta käyttäytymismalliaan, on ehkä parempi laittaa ystävyys jäähylle hetkeksi aikaa.

Epäluotettava ystävä

Hän unohti taas syntymäpäiväsi, eikö niin? Tai hän ei lupauksistaan huolimatta tullut tupareihisi. Syntymäpäivän unohtaminen ei ole vielä kovin suuri juttu, mutta sama ystävä saattaa myös käyttäytyä loukkaavasti esimerkiksi perumalla usein tapaamisianne aivan viime hetkellä.

Sinun kannattaa muistaa, että epäluotettavan ystävän käytös on harvoin suora hyökkäys sinua kohtaan. Ihmisillä on tapana ajatella, että muiden ihmisten käytös johtuu jollakin tavalla aina itsestämme, mutta luultavasti tästä ei ole nyt kyse. Epäluotettava ystävä on luultavasti epäluotettava muillakin elämänalueilla – hän esimerkiksi unohtaa maksaa laskut ajoissa.

Sinun kannattaa kysyä itseltäsi, miten ystäväsi vaikuttaa sinuun? Saako hän sinut nauramaan, leipooko hän sinulle kakun anteeksipyynnöksi synttäreidesi unohtamisesta? Jotkut ovat luonteeltaan hajamielisiä, mutta eivät tarkoita tällä mitään pahaa.

Jos ystäväsi kuitenkin tunteistasi piittaamatta toistuvasti esimerkiksi peruu sovittuja tapaamisia, kyse on vain huonosta, epäkohteliaata tavasta. Puhu asiasta ystäväsi kanssa. Jos ystäväsi ei ymmärrä asiaa tämänkään jälkeen, on ehkä aika luovuttaa. Leopardi ei pääse eroon täplistään, eikä sinun ehkä kannata nähdä ystävääsi kahden kesken. 

Ainainen valittaja 

Toki maailmassa on ilkeitä ihmisiä ja hankalia elämäntilanteita. Negatiiviset asiat eivät kuitenkaan muutu paremmiksi vatvomalla. Eräs ihmistyyppi keksii elämästään aina jotakin valitettavaa, olivat nämä asiat sitten isoja, kuten surkea työpaikka, tai pienempiä, kuten myöhässä oleva tarjoilija. Joskus saa ja pitää valittaa, mutta ainainen negatiivinen elämänasenne tarttuu, joten aina valittava ystävä ei ole hyvää seuraa.

Jos valittaja on rakas ystäväsi, ja olet huolissasi hänen asenteestasi, yritä muistuttaa häntä asioista, joihin hän voi olla tyytyväinen. Voit myös yrittää auttaa häntä muuttamaan elämäntilannettansa esimerkiksi etsimällä hänelle työpaikkailmoituksia.

Pihi, pummiva ystävä

Tämän ystävän seurassa olet aina se, joka maksaa ensimmäisen kierroksen –ja luultavasti myös toisen– sillä ystäväsi "unohti" siirtää rahaa oikealle tilille. Tai sitten maksat oman ja ystäväsi elokuvalipun etukäteen, muttet koskaan saa korvausta kaveriltasi. Raha-asiat voivat myös tappaa ystävyyden.

Selvitä, johtuuko ystäväsi käytös nykyisestä, hankalasta rahatilanteesta, vai onko kyseessä käytösmalli. Jos ystäväsi rahatilanne on yllättäen muuttunut huonompaan suuntaan, koita puhua asiasta hänen kanssaan. Saattaa olla, että hän häpeää tilannettaan, ja siksi käyttäytyy hölmösti. Älä pyydä ystävääsi kalliille illalliselle, vaan keksi sellaista tekemistä yhdessä, joka ei vaadi paljon rahaa.

Jos kyse on vain ärsyttävästä tavasta, kehitä toimintasuunnitelmia, ja ole tarkkana. Kun menette ravintolaan syömään, ilmoita tarjoilijalle jo tilausta tehdessä, että maksatte laskun erikseen.

Lue myös:

    Uusimmat