Aikuistyypin diabetes kuriin kannustuksella

Diabetesvalistuksessa kokeillaan riskeillä uhkailun sijasta käytännön apua elämäntapamuutokseen.

Aikuistyypin diabetekseen sairastuneiden määrän arvioidaan kasvavan Suomessa viiden vuoden kuluessa 70 prosentilla. Näin siitä huolimatta, että suomalaiset hyvin tietävät taudin keskeisiä aiheuttajia olevan ylipaino ja liikunnan vähäisyys.

Valistajat tunnustavatkin, ettei pelkkä riskeillä uhkailu pure. Turussa käynnistyvä pilottihanke vaihtaa uhkailun kannustamiseen. Elämänmuutokseen pyritään yksilöllisesti räätälöidyillä toimintaohjeilla ja pitkäaikaisseurannalla.

Aikuisiän diabeteksen voi lähes sataprosenttisesti välttää omilla valinnoillaan, jos vain tahtoa on. Tuon tahdon sytyttäminen riskiryhmään kuuluvien omien korvien välissä sekä uusiin elämäntapoihin ohjaaminen kädestä pitäen ovat pilottihankkeen tarjoamat viisasten kivet.

- Ihmisillä on tietoisuus sangen hyvä. Nyt me haemme sellaisia palvelukonsepteja, jotka puhuttelevat ihmisiä, motivoivat ihmisiä ja silloin tarvitaan terveydenhoidon osaamisen lisäksi käyttäytymistieteiden, psykologian ja ehkä markkinoinnin osaamista, uudenlaista otetta. Ihmiset eivät ole samanlaisia eli meidän täytyy tunnistaa ihmisten erilaisuus ja heidän erilaiset tarpeensa ja sen takia haetaan erilaisia kokonaisuuksia, Turun kaupungin terveystoimen johtaja Markku Suokas painottaa.

Siinä missä toista innostetaan ohjaamalla laihdutuksen tai liikkumisen vertaisryhmään, toinen motivoituu painon putoamisen seuraamisesta visuaalisesti. Hankkeen aikana luotuja vaihtoehtomalleja halutaan tarjota myöhemmin muidenkin kaupunkien käyttöön.

Aikuisiän diabetes on hoitokustannuksiltaan kallein yksittäinen kansantauti Suomessa. Pelkästään Turun hankkeen odotetaan tuovan miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt.

- Meillä on tavoitteena pudottaa aikuisiän diabeteksen kasvua viiden - kymmenen vuoden aikana 30 prosenttia eli taittaa tavallaan sitä kasvukulmaa. Jo 4,5 kilon painonpudotuksella väestötasolla voidaan merkittävästi pudottaa diabeteksen kasvuvauhtia Suomessa. Sitä voidaan pudottaa noin 60 prosenttia, Suokas kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat