Mainos

Aikuislukiolaisilta lähtee opintotuki

Aikuislukiossa päivälinjoilla opiskelevat eivät voi enää vastaisuudessa saada opintotukea. Jo opintonsa aloittaneet voivat kuitenkin suorittaa opintonsa loppuun opintotuen turvin.

Asetuksen muutos tulee voimaan ensi tammikuussa ja siirtymävaiheen jälkeen opintotuen saajien määrä vähenee muutamalla sadalla vuodessa. Aikuislukiolaisten opintotuen poistamista perustellaan sillä, että opiskelu aikusilukioiden päivälinjoillakaan ei ole päätoimista. Lukio-opiskelu on päätoimista uuden määritelmän mukaan silloin, kun siihen kuuluu vähintään 75 kurssia. Aikuislukioissa kursseja on 40-50, sanoo ylitarkastaja Virpi Hiltunen opetusministeriöstä. Asetuksen muutos merkitsee myös, ettei myöskään päivälinjalta iltaopiskelijaksi siirtyvälle enää jatkossa myönnetä opintotukea.

Työttömyysturvaan liittyvää päätoimisen opiskelun määritelmää on tarkoitus muuttaa yhtenäiseksi opintotukisäädösten kanssa. Aikuisopiskelijoiden opintotukioikeuden rajoitusta perustellaan päätoimisen opiskelun määrittelyn selkeyttämisellä. Määritelty 75 kurssin raja ei kuitenkaan päde sisäoppilaitoksissa, joissa tukea voi saada, vaikka oppimäärä olisi alle 75 kurssia. Etä- ja monimuoto-opiskelussa on myös omat rajansa. Etäopinnot eivät ole päätoimisia, jos lähiopetusta on vähemmän kuin viikko kuukaudessa. Muilta osin päätoimisen opiskelun määrittelyn jäävät nykyiselleen.

Tukea täysiltä opintokuukausilta

Oppilaitokset voivat vastaisuudessa päättää itse lukuvuotensa pituudesta, eikä työpäivien määrää enää vahvisteta asetuksella. Opintotuki myönnetään täysien opiskelukuukausien mukaan. Korkeakoulujen tukiaika olisi kuitenkin yleensä nykyiset yhdeksän kuukautta ja ammatillisessa peruskoulutuksessa tukiaika olisi tyypillisesti 9,5 kuukautta lukuvuodessa. Lukiokoulutukseen tukea voi saada enintään yhdeksäksi kuukaudeksi lukuvuodessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.