Mainos

Aikuisiän diabetes voi johtaa Alzheimerin tautiin

Psykologian maisteri Matti Vanhasen väitöstutkimus vahvistaa aiemmat havainnot Alzheimerin taudin ja diabeteksen yhteydestä. Yleisimmän dementiaa aiheuttavan sairauden, Alzheimerin taudin, on todettu olevan tavallista yleisempää diabeetikoilla.

Diabetes jaetaan kahteen päätyyppiin, tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen, jotka ovat erillisiä sairauksia. Tyypin 2 eli aikuisiän diabetes on näistä selvästi yleisempi, sillä sitä esiintyy noin 15-20 prosentissa suomalaisesta vanhuusväestöstä. Tyypin 2 diabetes on seurausta insuliiniresistenssistä eli insuliinin heikentyneestä vaikutuksesta lihaksessa. Keski-ikäisillä yleisen insuliiniresistenssioireyhtymän piirteitä ovat keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine ja korkeat veren insuliinitaso sekä VLDL-kolesterolitaso ja heikentynyt glukoosin sieto.

Hyperinsulinemia heikensi älyllistä suoriutumista

Väitöstutkimuksessaan Vanhanen tutki älyllistä suoriutumista ja Alzheimerin taudin esiintyvyyttä aikuistyypin diabeteksen eri vaiheissa 980 henkilön väestöotoksessa Kuopion yliopiston neurologian ja sisätautien klinikoiden yhteistyöprojektissa. Iältään tutkittavat henkilöt olivat 69-78-vuotiaita. Tutkimus osoitti veren korkeiden insuliiniarvojen olevan voimakkaasti yhteydessä Alzheimerin tautiin henkilöillä, joilla ei ole kohonnutta perinnöllistä alttiutta. Heikentynyttä älyllistä suoriutumista oli havaittavissa jo sokeritasoltaan normaaleilla henkilöillä, joilla oli hyperinsulinemian vuoksi kohonnut riski sairastua diabetekseen.

-Insuliiniresistenssiin voidaan vaikuttaa, joten mahdollisesti siten myös Alzheimerin tautia voitaisiin ehkäistä tai sen alkamista lykätä, Kuopion yliopiston neurologian klinikalla työskentelevä Vanhanen arvioi.

Insuliiniresistenssiä voidaan lieventää terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja välttämällä ylipainoa. Vanhanen kuitenkin tähdentää, että tulokset perustuvat poikkileikkaukseen ja syy-seuraussuhteen varmistamiseksi tarvittaisiin seurantatutkimuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.