Mainos

Aikuisia koloradonkuoriaisia Lappeenrannassa

Lappeenrannan lisäksi koloradonkuoriaisista on tehty havaintoja Ruokolahdella ja Tohmajärvellä. Suuri määrä kuoriaisia voi tuhota kymmenen hehtaarin pellon sadon jopa viikossa.

Lappeenrannasta on löydetty 17 aikuista koloradonkuoriaista. Talvehtineet kuoriaiset voivat olla joko viime tai sitä edellisen vuoden yksilöitä.

- Nyt tehty löytö osoittaa, että koloradonkuoriainen pystyy talvehtimaan meillä, kuvaa ylitarkastaja Päivi Ronni Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta tuholaistilannetta .

Löytö tehtiin viime perjantaina samalta paikalta, jossa kuoriaisia tavattiin myös viime vuonna. Kesän ensimmäiset kuoriaishavainnot tehtiin Itä-Suomessa. Ruokolahdella sijaitsevalta varhaisperunalohkolta todettiin useita aikuisia sekä muutamia toukkia ja munaryhmiä. Lisäksi Tohmajärvellä sijaitsevalta perunapalstalta on löydetty yksi aikuinen koloradonkuoriainen.

Viimeksi Lappeenrannassa tehtyä löytöä Ronni kuvaa sanoilla "se on paljon". On tärkeää löytää koloradonkuoriainen ennen kuin se on muninut, sillä kuoriainen lisääntyy erittäin nopeasti. Se syö perunapellosta lehdet ja saattaa nälissään tunkeutua jopa mukulaankin. Jos kuoriaisia on paljon, ne voivat tuhota kymmenen hehtaarin pellon sadon viikossa.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Sen keltaisessa selässä on mustia raitoja ja oranssi pääpuoli on mustapilkkuinen. Kuoriaisen löytymisestä on viipymättä tehtävä ilmoitus kasvinsuojeluviranomaisille.

Koloradonkuoriaiset tulevat Suomeen Venäjältä ilmavirtojen mukana. Niitä saattaa kulkeutua tänne myös junien ja autojen matkassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.