Mainos

Aikatalon murhajuttu: Teloitus vai vinoutunut kosto?

Syyttäjä Kimmo Virtasen mukaan Aikatalon murha oli teloitusluonteinen, koska tappava laukaus ammuttiin maassa makaavaa, loukkaantunutta uhria päähän lähietäisyydeltä. Puolustuksen mukaan kyse oli taposta, johon johti tekijän ahdistus, masentuneisuus ja viha isäänsä kohtaan.

Aikatalon murhajutun käsittelyssä kuultiin maanantaina illansuussa loppulausunnot. Helsingin käräjäoikeus päättää epäillyn lähettämisestä mielentilatutkimukseen ensi viikolla.

Syyttäjän mukaan 20-vuotias poika ampui isänsä 3. syyskuuta Aikatalon kiinalaisravintolassa. Paitsi että teko oli erityisen raaka, niin se oli myös suunniteltu. Syyttäjän mukaan poika oli päättänyt toteuttaa tekonsa selvästi ennen ampumista.

Taustalla oli pojan ja isän pidempiaikainen riita. Pojan mukaan isä oli nuorena vaatinut häneltä liikaa ja urheilu johti myöhemmin pahoihin jalkakipuihin. Kivut taas johtivat psyykkisiin ongelmiin.

Puolustuksen mukaan kyse oli taposta, ei murhasta.

Rikosnimikkeellä on merkittävä vaikutus rangaistukseen. Elinkautista istutaan keskimäärin tosiasiassa 14-15 vuotta, kun taposta selviää usein puolella tästä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että salissa ollut uhrin omaisten ainoa edustaja - syytetyn isosisko - ei vaatinut veljelleen rangaistusta.

Ei raaka, julma tai suunniteltu

Asianajaja Markku Fredmanin mukaan erityisen raaka teko on sellainen, joka saa yleisön ihmettelemään voiko ihminen tehdä tällaisen teon.

- Erityinen julmuus taas on sellaista, joka pitkittää uhrin kärsimystä.

Puolustus ei näin ollen pitänyt ampumista erityisen raakana tai julmana.

Fredmanin mukaan teossa ei ollut mitään erityistä huolellista etukäteisuunnittelua ja muistutti KKO:n käsittelemästä ns. portsaritapauksesta, jossa vedettiin rajaa murhan ja tapon välille. Siinä ravintolasta poistettu mies oli kiihtyneessä tilassa hakenut taksilla aseen ja palannut ampumaan ovimiehen. Tekoa ei katsottu murhaksi, vaan tapoksi, koska se ei ollut suunniteltu.

- Päämieheni kiputilat rinnastuvat tällaiseen kiihtymykseen. Isä joutui ahdistuksen ja vihan tunteen kanavaksi.

- Harkinta ei ole ollut vakaata, vaan vinoutunutta.

Fredman huomautti, että poika oli hakenut apua Jorvin psykiatriselta osastolta, mutta sinne häntä ei otettu. - Hän ei ollut psykoosissa, vaan vain itsetuhoinen elettyään kolme kuukautta kotona.

- Hän on syyllistynyt perusmuotoiseen tappoon, Fredman summasi.

Jos oikeus päättää lähettää syytetyn mielentilatutkimukseen, niin tuomio saadaan joskus ensi keväänä. Kukaan ei oikeudessa vastustanut puolustuksen vaatimaa tutkimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.