Aikamatka kamarimusiikin historiassa

Sunnuntaina alkava Kuhmon kamarimusiikkifestivaali esittelee tämän kesän ohjelmassaan eurooppalaista kamarimusiikkia 1700-luvulta nykypäivään.

Vuoden tauon jälkeen taiteelliseksi johtajaksi palannut Seppo Kimanen on koonnut kahden viikon ajalle yli sadan konsertin kokonaisuuden, jossa edetään joltisenkin kronologisesti eurooppalaisen kamarimusiikin historiassa Bachista Arvo Pärtiin.

Tämän kesän festivaali on määrällisesti laajempi kuin yksikään aiemmista juhlista. 32. kerran järjestettävillä juhlilla teoksia kuullaan lähes 400. Yksittäisiä esiintyjiä on 80 ja yhtyeitä 20, yhteensä Kuhmossa soittaa parisen sataa muusikkoa.

Konsertteja on päivittäin seitsemän aamupäivästä iltamyöhään. Niissä vaihtelevat tunnettujen mestareitten suosikkiteokset ja tuntemattomiksi jääneiden säveltäjien mielenkiintoiset kappaleet. Näin jokainen aikakausi esitellään monesta näkökulmasta.

-Juhlaa ei kuitenkaan ole suunniteltu miksikään musiikinhistorian oppikurssiksi, vaan festivaalinomaiseksi seikkailuksi sävelten parissa, Seppo Kimanen on painottanut.

-Konsertit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, mutta liittyvät samalla kaikkien tilaisuuksien muodostamaan helmivyöhön. Kuhmossa esitellään useita teosharvinaisuuksia. Muiden muassa 1700-luvun säveltäjien Franz Xavier Richterin ja Giovanni Battista Pergolesin juhlilla esitettävien teosten nuottien löytäminen on vienyt kuukausia.

Richteriltä kuullaan jousikvartetto C-duuri ja Pergolesilta kantaatti op. 2/2. Kantaesityksiä on tarjolla viisi: Kuhmon kamarimusiikin tilausteokset Paavo Heiniseltä, Mikko Heiniöltä ja Einojuhani Rautavaaralta sekä teokset Tuomas Kanteliselta ja Pehr Henrik Nordgrenilta. Festivaali päättyy heinäkuun 29. päivänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat