Aikakausi vaihtuu Castron myötä

Kuuban johtajan Fidel Castron ilmoitus syrjään siirtymisestä ei tullut suurena yllätyksenä. Castro joutui käytännössä jättäytymään pois sairauden takia lähes kaksi vuotta sitten. 81-vuotias Castro ehti johtaa tiukan kommunistista Kuubaa lähes puolen vuosisadan ajan, hän on ollut vallassa vuoden 1959 vallankumouksesta lähtien.

Castro kertoi päätöksestään kommunistisen puolueen virallisen Granma-sanomalehden verkkosivuilla.

- En tavoittele enkä suostu ottamaan asemaa presidenttinä ja puolustusvoimien komentajana, Castro kertoi ilmoituksessaan.

Kuuban parlamentin odotetaan nimittävän uuden presidentin lähiviikkoina.

Kiistelty diktaattori vallassa jo lähes 50 vuotta

Fidel Alejandro Castro Ruz syntyi maanviljelijäperheeseen elokuussa 1926 Biranin kylässä Itä-Kuubassa. Castro kävi jesuiittakoulua ja opiskeli lakia Havannan yliopistossa, mistä hän sai lakitieteen tohtorin arvon. Castro oli nuorena lupaava baseballin pelaaja, joka haaveili ammattilaisurasta Yhdysvalloissa.

Castro on yksi maailman pisimpään maataan yhtäjaksoisesti hallinneista valtion päämiehistä. Castro nousi Kuuban pelätyksi ja itsevaltaiseksi johtajaksi vuonna 1959, jolloin hän joukkoineen syöksi vallasta Fulgencio Batistan.

Castron taistelutovereita olivat muun muassa hänen veljensä Raul sekä Ernesto "Che" Guevara.

Kuuba on ollut Yhdysvaltojen kauppasaarrossa vuodesta 1962, jolloin Kuuba julistautui sosialistiseksi valtioksi. Castro on sitkeästi pitänyt Kuuban sosialistisena yksipuoluevaltiona nykypäivään asti.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on yrittänyt salamurhata Castron lukuisia kertoja.

Castro ei ole esiintynyt julkisuudessa lähes kahteen vuoteen.

Raul Castro nousee veljensä varjosta

Fidel Castron seuraajaksi valitaan todennäköisesti hänen veljensä Raul Castro, 76. Toisena vaihtoehtona on mainittu 56-vuotias Carlos Lage, joka on yksi maan varapresidenteistä.

Castro luovutti tehtävänsä väliaikaisesti veljelleen jo heinäkuussa 2006, kun hän joutui vatsaleikkaukseen. Raul on ollut Kuuban puolustusministerinä vuodesta 1959, Fidelin luotsaaman vallankumouksen jälkeen.

Raul Castro syntyi vuonna 1931 Angel Castron ja Lina Ruzin kolmanneksi pojaksi. Hän on viisi vuotta nuorempi veljeään Fideliä. Raul on aina jäänyt päätä pitemmän, karismaattisen ja taitavana puhujana tunnetun veljensä varjoon.

Opiskellessaan yliopistossa Havannassa Raul liittyi kommunistiseen nuorisojärjestöön.

Vuonna 1953 hän osallistui veljensä kanssa hyökkäykseen, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Fulgencio Batistan itsevaltainen hallinto. Epäonnistuneen rynnäkön seurauksena Raul joutui 22 kuukaudeksi vankilaan veljensä kanssa.

Vapauduttuaan vuonna 1955 veljekset lähtivät Meksikoon valmistelemaan Kuuban vallankumousta. Vallankumouksessa Raul johti ensimmäistä, sisseistä muodostettua taistelujoukkoa.

Armeijan johtajana Raul on ollut merkittävässä roolissa Kuuban lähihistoriassa. Hänet nimettiin Fidelin seuraajaksi kommunistisen puolueen puoluekokouksessa 1997.

Raulin sanotaan olleen aina tiukemman linjan kannattaja kuin veljensä. Asiantuntijat ovat kuitenkin erimielisiä Raulin aikeista. Toisten mielestä hän on veljeään radikaalimpi, toiset arvioivat hänen johtavan maata entistä markkinaystävällisempään suuntaan.

Raulin valtakauden ei uskota kestävän kovin pitkään, mikä rajoittaa hänen vaikutusmahdollisuuksiaan.

Raul Castrolla on vuonna 2007 kuolleen vaimonsa Vilma Espinin kanssa neljä lasta.

Kuuban ja Yhdysvaltain vaikeat suhteet

Kuuban ja Yhdysvaltain välit alkoivat rakoilla heti vallankaappauksen jälkeen. Castro käynnisti nopeasti maauudistuksen, jossa yli 1000 eekkerin maat kansallistettiin ja ulkomainen maaomistus kiellettiin.

Samaan aikaan Kuuba teki kauppasopimuksen Neuvostoliiton kanssa. Castro halusi Kuuban olevan taloudellisesti riippumaton Yhdysvalloista.

Keväällä 1960 Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower päätti propagandakampanjasta Castron syrjäyttämiseksi.

Viimeinen niitti Yhdysvalloille oli kuitenkin Castron pitämä puhe YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa, missä hän mm. syytti Yhdysvaltojen suunnittelevan hyökkäystä Kuubaan. Tämän seurauksena Yhdysvallat katkaisi diplomaattisuhteet maahan.

Huhtikuussa 1961 Yhdysvallat yritti Castron syrjäyttämistä CIA:n kouluttamien kuubalaisten pakolaisten suorittamalla maihinnousulla Sikojenlahdella. Operaatio kuitenkin epäonnistui.

Saman vuoden lopulla Castron ilmoitti, että Kuuba tulisi siirtymään kommunismiin. Yhdysvallat julisti Kuuban kauppasaartoon, joka on edelleen voimassa.

Kauppasaarto johti maan mittaviin taloudellisiin vaikeuksiin ja useat sadat tuhannet kuubalaiset pakenivat maasta. Maassa oli huutava pula peruselintarvikkeista.

Castroa on kritisoitu länsimaissa mm. ihmisoikeuksien loukkaamisesta ja poliittisen vastarinnan nujertamisesta. Monelle kuubalaiselle Castro on kuitenkin yhä edelleen kansallissankari.

Katso myös:

Lue Castron kirje kokonaisuudessaan täältä. (Englanniksi)

(MTV3-STT-AFP-Wikipedia)

Lue myös:

    Uusimmat