Aikainen kevät tuo jo ötökät liikkeelle – asiantuntija vastaa, onko syytä punkkipaniikkiin

Normaalia aikaisemmassa edennyt kevät on saanut myös punkit ja muut luonnossa olevat ötökät normaalia aiemmin liikkeelle. Asiantuntijan mukaan syytä punkkihysteriaan ei kuitenkaan ole, sillä niiden leviäminen tapahtuu hitaasti.

Kevät on eri arvioiden mukaan useita viikkoja etuajassa. Tämä on saanut myös luonnon heräämään. Yksi pelkoja aiheuttava eliö on punkki, jonka purema saattaa aiheuttaa puutiaisaivokuumetta tai yleisempää borrelioosia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa, ettei syytä punkkipaniikkiin ole.

– Ilmojen lämmetessä punkit lähtevät liikkeelle ja ne ovat aktiivisia. Jos siis liikkuu luonnossa, on jonkinlainen mahdollisuus saada punkin purema ja sitä kautta punkkien välittämiä tauteja. Aikaisella keväällä ei ole kuitenkaan tekemistä punkkien elinalueiden leviämisen kanssa, sillä ne leviävät lintujen mukana ja tämä tapahtuu aika hitaasti. Lähinnä aikainen kevät tarkoittaa, että riski punkinpureman saamiseen aikaistuu.

Punkeilta suojautumiseen riittää suuressa osassa Suomea sopiva vaatetus. Jos liikkuu luonnossa, on jalat on syytä suojata polvesta alaspäin. Mikäli taas asuu tai liikkuu punkkien esiintymisalueella, on rokotuksen tärkeää olla kunnossa. Kansalliseen rokotusohjelmaan se on hyväksytty vasta Ahvenanmaalla. Nohynekin mukaan tarvetta olisi myös muualla.

– Rokotus puutiaisaivokuumetta vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan vain Ahvenanmaalla. THL on suositellut, että ohjelma otettaisiin käyttöön myös Simon ja Paraisten kunnissa. Se odottaa kuitenkin tällä hetkellä rahoitusta, toteaa Nohynek.

Jos rokote on hyväksytty kansalliseen rokotusohjelmaan, ei se maksa ottajalleen mitään. Paljon luonnossa liikkuville Nohynek suosittaa maksullista rokotusta.

– Tulevaa kesää silmällä pitäen punkkirokotus puutiaisaivokuumetta vastaan olisi kannattanut käydä jo hakemassa. Kattavaan suojaan tarvitaan kolme annosta. Kahdella päästään hyvin alkuun, ne otetaan kolmen kuukauden välein. Näiden lisäksi suositellaan vielä kolmatta annosta. Ei vieläkään ole myöhäistä, mutta mitä aiemmin sen parempi.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja