Aikaeroa voi kuroa umpeen jo ennen lentoa.

Aikaerorasituksesta voi toipua jopa puolet nopeammin melatoniinin oikealla annostelulla ja ajoituksella. Jos aikaeroon on vielä valmistauduttu jo ennen lentoa siirtämällä unirytmiä ja valossa oleskelua matkakohteen aikaa vastaavaksi, voi selvitä jopa kokonaan ilman aikaerorasitusta.

Jo lentomatkan aikana aikaerorasitusta voi vähentää muun muassa siirtymällä heti kohdemaan aikaan ja noudattamalla ateriarytmissä uutta aikaa. Lennon aikana kannattaisi myös välttää kofeiinipitoisen kahvin juomista ja runsasta alkoholin nauttimista, neuvoo akatemiatutkija, psykiatrian dosentti Timo Partonen Kansanterveyslaitokselta.

Lennon jälkeen nopein hoitokeino on oikein ajoitettu valo. Apuna voidaan käyttää netistä löytyvää aikaerolaskuria. Valo pitää virkeänä, melatoniini helpottaa nukahtamista.

Marraskuun alusta lähtien melatoniini on ollut Suomessa tavallinen reseptivalmiste. Aiemmin tabletit on valmistettu apteekissa lääkärin ns. ex tempore -reseptin perusteella. Sitä otetaan viiden milligramman tabletti ennen nukkumaanmenoaikaa.

Sisäisen kellon rytmihäiriöt yleistyvät

Lentomatkailun lisäksi ihmisen sisäistä kelloa sekoittavat Partasen mukaan kiireinen elämäntapa, kaupungistuminen ja vuorotyö.

Luonto tarjoaa monenlaisia signaaleja, joita sisäinen kello voi käyttää käyntinsä tahdistamiseen. Näistä ulkoisista tahdistimista voimakkain on valon ja pimeän vaihtelu. Aikamerkit voivat tulla myös kehon sisältä. Tällaisia merkkejä ovat muun muassa säännölliset ateriat sekä heräämis- ja nukkumaanmenoajat. Jos nämä tahdistimet poistetaan, alkaa sisäinen keskuskello noudattaa omaa luontaista jaksoaan.

Kun luonnon aikamerkit hiipuvat, sisäisen kellon toiminta kärsii. Esimerkiksi kiireisen vuorotyön vuoksi ihminen voi menettää kosketuksensa luonnon aikamerkkeihin. Silloin sisäisen kellon rytmihäiriöt yleistyvät ja altistavat sairauksille, uskoo Partonen. Hänen katsausartikkelinsa on julkaistu Suomen Lääkärilehdessä.

Aikaerorasituksesta jopa psykoottisia oireita

Aikaerorasituksen tavallisia oireita ovat muun muassa väsymys, unettomuus, keskittymisvaikeudet, huimaus ja kömpelyys. Myös ruokahalu voi mennä. Aikaerorasitukseen kuuluu myös ärtyneisyys ja alakuloisuus.

Masennusoireita ilmaantuu yleisemmin länteen päin lennettäessä. Toisaalta itään päin lennettäessä vaarana on hypomanian oireet. Toisinaan aikaerorasitus voi aiheuttaa jopa psykoottisia oireita.

Kun lennetään itään päin kymmenen aikavyöhykkeen yli, oireet kestävät keskimäärin kuusi vuorokautta. Länteen päin saman siirtymän aikaerorasitus kestää vain neljä vuorokautta.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa