Mainos

Aika vaihtaa nuorempaan

Kodit pullistelevat erilaisia sähkökäyttöisiä koneita ja laitteita. Niiden määrään havahtuu usein vasta sähkökatkon myötä kun huomaa, mitkä kaikki arkiset apu- ja viihdelaitteet ovat poissa pelistä!

Sähkölaitteiden ikä ja kunto puhuttavat entistä useammin, kun ihmiset innostuvat mm. tutkimaan huimia sähkölaskujaan. Olisikohan aika tarkistaa laitteiden kunto ja vaihtaa isoimmat sähkösyöpöt uudempaan vuosikertaan?

Onko kodinkoneesi romu?

Sähkölaitteiden toimintakyky, käyttöominaisuudet ja energiatehokkuus ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Suuren osan kotitalouksien sähköstä kuluttavat kylmäsäilytyslaitteet, jotka ovat aina päällä. Niiden osuus voi olla jopa 35 % sähkön kulutuksesta.

Vaikka 80-luvun kodinkone on vielä toimintakuntoinen, uuden hankkimiselle on silti kosolti järkisyitä. 20 vuotta vanha pakastin saattaa nimittäin kuluttaa vuodessa kolme kertaa niin paljon sähköä, kuin uusi. Sähkölaskussa tämä tekee jo lähemmäs sata euroa vuodessa! Vanhat kodinkoneet voi maksutta toimittaa oman paikkakunnan SER- eli sähkö- ja elektroniikkalaitekierrätykseen.

Ympäristö kiittää

Paitsi sähkölaskun maksaja, myös ympäristö kiittää nykytekniikan valitsijaa. Ennen vuotta 1995 valmistetuissa kylmälaitteissa on eristeissä ja kylmäaineena käytetty freonia, joka tuhoaa otsonikehää. Tästä syystä käytettyjen laitteiden paikka ei ole kaatopaikalla vaan asianmukaisessa kierrätyksessä. Tuottajavastuu velvoittaa kodinkoneliikkeet vastaanottamaan vanhan laitteesi, joten voit maksutta luovuttaa sen sinne samalla kun ostat uuden.

Mitä kierrätyksessä tapahtuu?

Kierrätyksessä kodinkoneet aluksi esikäsitellään, jolloin niistä poistetaan haitalliset aineet kuten esim. freon. Kylmälaitteiden esikäsittelyn hoitavat ongelmajäteammattilaiset, jotka keräävät freonkaasun talteen ja hävittävät sen asianmukaisesti. Kaikki laitteet jatkavat matkaa murskaukseen, jonka jälkeen eri materiaalit lajitellaan kukin omalle polulleen kierrätysprosessissa.

Kodinkoneista saadaan enimmäkseen erilaisia metalleja teollisuuden uusioraaka-aineeksi. Metalleja voidaan myös kierrättää yhä uudelleen, lähes loputtomiin. Kierrätyksen kautta kodinkoneesi jatkaa elämäänsä uusina tuotteina, mutta kaatopaikalle joutuessa sen metalli kuormittaa luontoa jopa satoja vuosia.

Sähkö- ja elektroniikkalaitekierrätykseen voit toimittaa maksutta paitsi käytöstä poistetut kodinkoneet myös kaikki muut sähkölaitteet aina televisiosta ja kiukaasta hiustenkuivaajaan ja jouluvaloihin. Sähkölaitteita ovat kaikki, jossa on pistokeliitäntä – laitteen kokoon ja käyttötarkoitukseen katsomatta. Tee siis ekoteko ja kierrätä!

Lisää tietoa kaikenlaisesta kierrätyksestä: www.kierratys.fi, www.kierratys.info

Artikkelin tarjoaa: Kuusakoski Oy

Teksti: Kati Vehkakoski/ Mainostoimisto Queens Oy

Artikkelin tarjoaa:
Kuusakoski Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.