Mainos

Aika vähissä Pohjois-Irlannin neuvotteluissa

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA vakuutti tänään sopineensa aseidenriisuntaa koskevasta suunnitelmasta kansainvälisen valvontakomission kanssa. Lausunnossa ei esitetty kuitenkaan tarkkoja aikatauluja, mikä lisäsi jännitystä entisestään. Britannian odotetaan keskeyttävän Pohjois-Irlannin yhteishallituksen toiminnan mahdollisesti jo tämän päivän kuluessa.

IRA kertoi tasavaltalaisessa An Phoblacht -lehdessä, että järjestö on tavannut kanadalaiskenraali John de Chastelainin johtaman komission kahdeksan kertaa maaliskuun jälkeen. IRA toisti sitoutuneensa siihen, että aseista luovutaan täydellisesti ja todistettavasti.

Protestanttisen unionistipuolueen johtaja David Trimble on sanonut, ettei hän voi hyväksyä Britannian ja Irlannin rauhanesitystä Pohjois-Irlannin kiistan ratkaisemiseksi, koska IRA ei ole aloittanut aseidensa luovutusta. Hänen mukaansa uudet lupaukset eivät enää riitä, vaan sanoista pitää päästä tekoihin. Trimble vaati päätösten tekemistä huomiseen mennessä.

Yhteishallituksen johtavana ministerinä toiminut Trimble erosi virastaan viime kuussa. Jos puolueet eivät pääse yksimielisyyteen hänen seuraajastaan sunnuntaihin mennessä, Pohjois-Irlannissa pidetään uudet vaalit tai alue palautetaan Britannian hallintaan.

Perustuslain mukaan neuvotteluaikaa voitaisiin lisätä siten, että vuonna 1998 perustetun yhteishallintoelimen toiminta jäädytetään yhden päivän ajaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.