Mainos

Aika uhkaa loppua kesken ilmastoneuvotteluissa

Barcelonan ilmastokokous on alkanut tänään epäilevissä tunnelmissa. Juuri kukaan ei enää usko, että joulukuussa Kööpenhaminassa saataisiin aikaan uusi ilmastosopimus. Nyt toivotaan, että saataisiin aikaan edes poliittinen sopu vaikeimmista kiistakysymyksistä. Barcelonan viisipäiväinen valmistelukokous on viimeinen ennen Kööpenhaminaa.

Ympäristöjärjestöt toivoivat Yhdysvalloilta vahvempaa otetta ilmastoneuvotteluihin.

- Presidentin pitää ohjata Yhdysvaltain neuvottelijoita, jotta saamme sitovan sopimuksen. Siihen tarvitaan rahaa ja Yhdysvaltojen sitoutuminen merkittäviin päästövähennyksiin, sanoo Greenpeacin ilmastokampanjan johtaja Damon Moglen.

Monet kehitysmaat ovat vakuuttaneet sopimushalujaan. Intian ympäristö- ja metsäministeri Jairam Rames sanoo, etttei Intia ole ollut aiheuttamassa ilmaston lämpenemistä.

- Haluamme kuitenkin olla ratkaisemassa ongelmaa Kööpenhaminassa, Rames vakuuttaa.

Keskeiset kysymykset edelleen auki

Ilmastoneuvottelujen keskeiset kiistakysymykset ovat edelleen auki. Teollisuusmaiden antamat päästövähennyslupaukset eivät ole vielä riittävän suuria. Kehitysmaat eivät ole valmiita sitoutumaan päästöjensä hillitsemiseen.

Teollisuusmaat eivät ole kertoneet, millaisilla rahasummilla ne ovat valmiita tukemaan kehitysmaita ilmastonmuutoksen torjunnassa. EU-johtajat ilmaisivat viime viikolla maksuhalukkuutensa, mutta muiden teollisuusmaiden lupauksia ei ole kuultu. Ellei näissä kysymyksissä päästä tällä viikolla eteenpäin, toiveet uuden ilmastosopimuksen aikaansaamisesta ensi kuussa Kööpenhaminassa voidaan haudata.

Viime aikoina sekä YK:n että Yhdysvaltojen edustajat ovat alkaneet puhua Kööpenhaminan kokouksesta enemmän neuvottelujen välietappina kuin päätepisteenä.

Norja ja Ruotsi ovatkin jo ehdottaneet, että jos Kööpenhaminassa ei onnistuta sopimaan sitovista päästövähennyksistä, uusi kokous pidettäisiin heti ensi vuoden alkupuolella.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.