Mainos

”Aiheuttaa pahennusta” – Helsingin poliisi kielsi tämän teoksen lainvastaisena

Helsingin poliisi on kieltänyt Lasipalatsin kulmilla Helsingissä tänään näytettävän installaatioteoksen päätöskohtauksen esittämisen, koska katsoo sen rikkovan lakia.

Hollantilaisen taiteilijan installaatioteoksen ”Ceci n'est pas…”  -päätöskohtauksessa 83-vuotias naisesiintyjä istuu alastomana tuolilla lasivitriinissä nuoren naisen naamio kasvoillaan. Taiteilija Dries Verhoevenin mukaan kohtaus käsittelee ihmisten mielikuvaa ikääntyvästä ihmiskehosta.
Poliisi on kuitenkin sitä mieltä, että kyseinen kohtaus täyttää sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista koskevan kriminalisoinnin tunnusmerkistön.

– Käytännössä taiteilija rinnastetaan tässä itsensäpaljastajaan, hämmästelee Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin johtaja Eva Neklyaeva MTV Uutisille.

Helsingin poliisi onkin kieltänyt kokoontumislain nojalla festivaalia esittämästä kohtausta sen alkuperäisessä muodossa. Sunnuntaina kello 11 näytettävää kohtausta on jouduttu sensuroimaan lisäämällä naisesiintyjälle alusvaatteet.

Neklyaeva toteaa, että festivaalijohtajana häntä hävettää koko jupakka. 

– Teos on kiertänyt useissa kaupungeissa ympäri Eurooppaa ja Helsinki on ensimmäinen kaupunki, joka on kieltänyt tämän kyseisen kohtauksen. Olemme kaikki olleet tästä hyvin järkyttyneitä, sanoo Neklyaeva.

Neklyaevan mukaan vanhuus ja ikääntyminen on piilotettu muun muassa nykypäivän mainoskuvista- ja videoista.

– Niissä näytetään pääosin nuorten ihmisten terveitä kehoja. Tämä on erilainen lähestymistapa aiheeseen.

Festivaali aikoo tehdä hallinto-oikeudelle valituksen poliisin päätöksestä. Neklyaeva muistuttaa, että yleisötilaisuuden kieltäminen kokoontumislain nojalla on Suomessa erittäin poikkeuksellista.

MTV Uutiset ei tavoittanut kieltopäätöksen tehnyttä Helsingin poliisin ylikomisariota kommentoimaan tapausta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja