Aiempaa useampi voi saada ensi vuonna laudaturin ylioppilaskokeissa

Vaikeimpien ylioppilaskokeiden arvosteluasteikkoa saatetaan muuttaa ensi keväänä.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtajan Patrik Scheininin mukaan vaikeimpien ylioppilaskokeiden tavoitteena on muuttaa arvosteluasteikkoa siten, ettei se ole enää täysin sidoksissa Gaussin käyrään.

Tällöin hyviä arvosanoja voidaan antaa tavallista enemmän, jos poikkeuksellisen moni saa kokeesta hyvät pisteet. Muutos koskee kokeita, joihin tyypillisesti osallistuu paljon lahjakkaita kirjoittajia.

Myöhemmin luvassa on päinvastainen muutos helppoina pidettyihin kokeisiin, joihin moni osallistuu heikoin taidoin. Esimerkiksi terveystiedon ja lyhyen matematiikan kokeisiin tulee mahdollisuus antaa tarvittaessa tavallista enemmän huonoja arvosanoja. Hylättyjen kokeiden määrää ei silti aiota lisätä.

Kun arvosanat jaetaan Gaussin käyrän mukaan, kokeiden vertailu on vaikeaa sekä eri aineiden että kirjoituskertojen välillä.

– Gaussin käyrä sopii hyvin niille aineille, jotka kaikki tai lähes kaikki kirjoittavat. Harvinaisemmissa aineissa kirjoittajajoukko on niin valikoitunutta, että käyrä vääristyy, Scheinin sanoo.

Gaussin käyrää eli normaalijakaumaa käytettäessä arvosanat suhteutetaan toisten kokelaiden saamiin arvosanoihin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat